BOX badminton op de halve baan

Badminton Ted Vermeulen

BOX-badminton is een uit Azië overgewaaide variant van het badminton. De Boxgame is een populaire variant van een enkelspel op een halve baan. Het belangrijkste concept is dat het speelveld bestaat uit het middelste vak, de Box. Belangrijk voor het spelverloop is dat er ‘best of 3 games’ gehanteerd wordt, de winnaar is dus de speler die twee games heeft gewonnen.

Tenslotte zijn er uitzonderingen die het spel nog interessanter maken. Nederlands kampioen en inwoner van de Meern Kyle van der Vliet: ‘In principe zijn de spelregels hetzelfde als bij het gewone badminton, alleen wordt het op een half veld gespeeld. Je speelt alleen in het grote vak van die helft en dus is er veel minder kans om te scoren’, legt van der Vliet uit.  ‘Je kunt alleen in het vak van de tegenstander scoren, dus een shuttle in het voorvak of in de tramrails is out.’

 

Van der Vliet

Kyle van der Vliet (22) komt in 2003, via zijn broer, in aanraking met de badmintonsport. Hij is direct enthousiast en elke zaterdagmorgen traint hij bij BC Castellum in Vleuten-De Meern. In het begin ligt de nadruk vooral op het wennen aan de baan, de shuttle en het racket. Al snel is het trainer Maurits Van Tubergen Lotgering duidelijk dat er een talent in Kyle schuilt en het duurt niet lang, dat Kyle samen met enkele leeftijdsgenootjes competitie mag spelen (wat bij badminton geen gewoonte is). Af en toe een dolletje met zijn vrienden tijdens de training, maar zodra de trainer dat vraagt, is Kyle weer bij de les.

Met het ouder worden, wordt Van der Vliet ook serieuzer en gaat harder trainen. ‘Een goede racketvaardigheid is vereist om een rol van betekenis te kunnen spelen. Dat is een kwestie van trainen, trainen en nog eens trainen,’ zegt Van der Vliet voorafgaande aan zijn vaste trainingsavond in de Houtense sporthal De Molenwiek. ‘Ik train tweemaal per week en dat is nodig om bij te blijven.’

Behalve aan de competitie doet de jonge Kyle ook mee aan toernooien. Het duurt niet lang voordat hij wordt uitgenodigd voor regionale trainingen (Chemps). Dit komt de kwaliteit van zijn spel ten goede. Al snel staat Kyle regionaal bekend als een van de beste spelers van zijn leeftijd en ook landelijk weet hij goed mee te komen en zijn prijzen mee te pakken.

Op 15-jarige leeftijd is Kyle zijn club ontgroeid en volgt hij trainer Maurits naar BC Invictus in Waddinxveen. Waar Kyle tot de beste spelers van BC Castellum behoorde, staat hij ineens weer onderaan de ladder. Dit geeft hem wel de ruimte om te wennen en door te groeien naar een volgend niveau. Kyle gaat Hoofdklasse (2 seizoenen) en 4de divisie spelen (1 seizoen). Na een tussenstop in ’s-Hertogenbosch, meldt Van der Vliet zich drie jaar later bij BC Houten, dat eveneens op het niveau van de vierde divisie acteert.

‘Ik ga naast mijn training en wedstrijden bij bv Houten ook éénmaal per week trainen bij BC Amersfoort, een topclub uit de eredivisie. Daardoor hoop ik mijn niveau nog sneller op een hoger peil te brengen. Ik sluit ook niet uit dat ik probeer me vanuit die training in een team van BC Amersfoort te spelen. Spelen in de eerste divisie moet ik volgens mijn trainers en management aan kunnen, maar spelen in de eredivisie is een droom voor me’ aldus de ambitieuze inwoner van De Meern.