‘Bridge houdt je uren van de straat’

Denksport Verhaal van een sporter: mijn sport Marie te Marvelde

Harrie Horsch werd in 1943 in het Zuid-Limburgse Schaesberg geboren, dat sinds 1982 is samengevoegd met andere gemeentes tot het huidige Landgraaf. Hij is het oudste kind in een gezin met negen kinderen.

Schaesberg, in het glooiende lieflijke Limburgse landschap gelegen, was tussen 1904 en 1971 een echt mijnwerkersdorp. De Oranje Nassau 11-mijn die er stond was de grootste werkgever in het dorp. Horsch groeit op in een ‘goed katholiek’ gezin waar de kinderen een nette, degelijke en vrije opvoeding krijgen. ‘Ik heb gevoetbald bij RK ONS, Oranje Nassau Sportvereniging, en Rapid JC. Toch lag mijn grote passie bij badminton. Ik speelde bij een club die Frederik van Schaesberg heette, genoemd naar de graaf die ooit het kasteel, dat nu een ruïne is, bewoonde. Ik speelde vrij hoog en haalde regelmatig een eerste of tweede plaats bij toernooien. Binnen drie jaar stond ik op de A-lijst.’

Tot zijn grote spijt moest Horsch vanwege enkelproblemen stoppen met badminton. Het was zijn grote passie. Als hij in 1968 vanwege de voorgenomen sluiting van de mijnen wegtrekt van zijn geboortegrond en zich in Utrecht vestigt, drinkt hij regelmatig een pilsje in café Dikke Dries in Wijk C.

Daar kwamen veel mensen over de vloer die bij Hercules speelden. Na vele rondjes bier van Harrie’s kant werd hem gevraagd of hij niet eens bij de club wilde komen kijken. Hij werd door de ballotagecommissie goed bevonden. ’Ik was een keeper zonder talent, maar had wel een enorme  sprongkracht en een goed reactievermogen. Dat was mijn verdienste.’

Na korte tijd maakte hij zich verdienstelijk als jeugdleider. Ook werd hij leider bij het zaal- en veldvoetbal. Daarnaast zat hij in de redactie van ‘De Herculaan’ het clubblad. Ook verzorgde hij veel  wandelpuzzeltochten voor 35+.

Begin jaren tachtig leerde hij de beginselen van bridge. Met acht spelers uit zijn team kwamen …

 

 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:
–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.