Bridger Simon de Wijs uit Doorn op jacht naar derde wereldtitel

Bridge Hans van Ommeren

Simon de Wijs gaat vanaf zondag op jacht naar zijn derde wereldtitel. De topbridger uit Doorn vormt samen met zijn partner Bauke Muller het fundament van het open team – in de praktijk het mannenteam – dat strijdt om de Bermuda Bowl, de belangrijkste trofee in bridgeland. Captain van het team is Wubbo de Boer uit Groenekan, die zelf een kleine 25 jaar geleden wereldkampioen werd, en bijgestaan wordt door zijn levenspartner Agnes Snellers.

Om de twee jaar wordt er gestreden om de Bermuda Bowl, het officiële WK voor landenteams. Nederland werd tweemaal wereldkampioen, in 1993 en en in 2011 op eigen bodem (Veldhoven). Aan de Bermuda Bowl mogen alleen de allersterkste landen meedoen. Voor kwalificatie moet je op het EK bij de beste zes eindigen, een prestatie die mogelijk nog zwaarder is dan het optreden op de Bermuda Bowl.

Bridge tijdens zo’n kampioenschap is niet simpel een kaartje leggen. Je moet urenlang geconcentreerd blijven en mentaal tegen een stootje kunnen. Er wordt een groot incasseringsvermogen van de spelers geëist, niet in de laatste plaats omdat je met z’n tweeën speelt en dus ook ondoorgrondelijke acties van je partner moet kunnen accepteren. Een team bestaat uit twee paren. Vaak worden drie paren uitgezonden zodat ze elkaar kunnen afwisselen.

De Wijs is bridger van beroep en kan er goed van rond komen. Hij speelt met Muller, sinds 2001 zijn vaste maatje, in grote internationale toernooien in Amerika, maar ook in China, Japan en Rusland om maar enkele landen te noemen. Toch zijn de kansen van Nederland geslonken nu het sterpaar Sjoert Brink-Bas Drijver verstek laat gaan.

Het WK past niet in hun planning, ze hebben te kennen gegeven als jonge vaders ook aandacht te willen besteden aan hun gezin. Met Bob Drijver-Bart Nab werden De Wijs-Muller vorig jaar wereldkampioen bij de World Bridge Games, maar die titel is van een mindere statuur dan de Bermuda Bowl. Joris van Lankveld-Berend van den Bos debuteren in het Nederlands team. De doelstelling is om de knock out-fase te halen, ofwel de laatste acht. Daarna is alles mogelijk, al lijken de twee Amerikaanse team en ook verschillende Europese teams op papier sterker.

 

Vrouwenteam

Tegelijkertijd strijden de vrouwen om de Venice Cup. In het Nederlands team (Magie Ticha – Wietske van Zwol, Carla Arnolds – Martine Verbeek en Merel Bruijnsteen – Laura Dekkers) geen Utrechtse inbreng, ondanks de afwezigheid van Marion Michielsen en Meike Wortel die beschouwd worden als een van de sterkste paren ter wereld.

Michielsen wil zich in de toekomst gaan richten op het open Zweedse team, de nationaliteit van haar vriend Johan Upmark. Toch blijven de vrouwen kanshebber voor een medaille omdat het bridgeniveau in Nederland in de breedte zoveel hoger ligt dan in andere landen.

Het WK voor zowel het open team als het vrouwenteam wordt gehouden  het Franse Lyon en duurt twee weken,. De eerste wedstrijden zijn zondag 13 augustus. Elke dag zijn wedstrijden (gratis) live te volgen via de website www.bridgebase.com (Bridge Base Online/bbo).