Bridgeteam Europees kampioen na zenuwslopende slotdag

Bridge Redactie

Ruim twee maanden geleden bleef het Nederlandse bridgeteam een fractie verwijderd van de wereldtitel. Het zilver gaf wel voldoening, maar het duurde even voordat Simon de Wijs en consorten de verloren finale verwerkt hadden. Zover wilde TeamNL Bridge Open het niet laten komen op het EK, zo leek het. Met nog vier ronden te gaan had Oranje een fikse kloof geslagen. Maar opeens kwam de klad erin. Na enkele benauwde uurtjes was het goud toch een feit.

Voor het eerst werd Nederland Europees kampioen. Een dikverdiende beloning voor het lange tijd zeer stabiele en soms flonkerende optreden van het zestal Simon de Wijs uit Doorn, Bauke Muller, Ricco van Prooijen, Louk Verhees en de jonkies Joris van Lankveld en Berend van den Bos. De laatste twee trokken hun goede spel van het WK door op het bloemeneiland Madeira, waar het EK na twee jaar van coronastilte dan toch doorgang kon vinden.

Na 25 van de 29 ronden had Nederland een voorsprong van zo’n veertig wedstrijdpunten  en was het zelfs niet onmogelijk dat het team nog voor de slotdag al Europees kampioen zou zijn. Het tegendeel was het geval. Eerst trakteerde Israël Oranje op een nederlaag waardoor het gat met de naaste concurrent Zwitserland een stuk werd verkleind. Uitgerekend de regerend wereldkampioen, met de Nederlanders Sjoert Brink en Bas Drijver in de gelederen, gaf Nederland in de onderlinge confrontatie een ongenadig pak slaag, waardoor er nog maar een verschil was van 11 punten. Een kleine overwinning op Roemenië deed de voorspong nog verder slinken, waardoor een zenuwslopende slotwedstrijd tegen Italië volgde. De spanning werd extra opgevoerd door de aanwezigheid van bijen in de speelzaal, die de spelers uit hun concentratie haalden en de rechtstreekse uitzending op internetsite BBO verstoorde.

TeamNL hield het hoofd koel en bleef Italië net de baas terwijl ook bij Zwitserland de vermoeidheid toesloeg. De Europese titel was binnen. Noorwegen werd derde. België eindigde op plaats zeven en dat was van belang omdat de eerste acht volgend jaar naar het WK in Marokko mogen om te strijden om de Bermuda Bowl.

Utrechtse inbreng

Bij de vrouwen speelt Nederland geen toonaangevende rol meer. De jonkies Esther Visser uit Utrecht en Malene Holm Christensen uit IJsselstein deden wat ze konden, maar Nederland eindigde teleurstellend als dertiende en mist daardoor opnieuw het WK. Dat gold ook voor het mixed team, een nieuwe categorie op het EK, maar de senioren mogen middels de achtste plaats wel een gooi doen naar de wereldtitel.