Britt van Winsen wil meer winnen op de lange latten

Skiën Roberto Cancian

Utrecht is gezegend met veel sporttalent. Op woensdag plaatst de Utrechtse Sportkrant een topper in spé in de schijnwerpers. Veel Nederlanders zijn dol op wintersport, maar technisch verzorgd skiën kunnen er weinig. Britt van Winsen is een uitzondering. Geen wonder dat de 16-jarige jeugdkampioene uit Vleuten een sportcarrière op de lange latten voor ogen heeft.

Op vierjarige leeftijd stond ze al op de lange latten, een jaar later zat Britt van Winsen al in het ski-wedstrijdteam. Dit jaar werd de inmiddels 16-jarige uit Vleuten afkomstige Britt al voor de derde keer op rij Nederlands jeugdkampioen. En of dat nog niet genoeg was, werd ze als junior wederom toegelaten om ook bij de senioren mee te doen. ‘Op de skipiste in Nieuwegein werd ik voor het tweede achtereenvolgende jaar ook Nederlands kampioen bij de senioren,’ glimlacht ze.

Een jaar terug kwam ze in contact met fysiotherapeut Rene Dannenburg uit IJsselstein die haar twee keer per week traint en begeleid. ‘In totaal train ik gemiddeld tien tot vijftien uur in de week. Dat bestaat onder meer uit training bij mij Skiclub in Huizen, sneeuwhaltraining in Zoetermeer maar ook training bij de fysiotherapeut. In het weekend zijn er dan soms ook nog wedstrijden.’

 

Kunstsneeuw

Met het skiën groeide Britt van Winsen thuis al op. ‘Wij gingen toen ik vier jaar was op wintersport en zodoende kreeg ik skiles. Mijn vader stond ook van jongs af aan op de ski’s en ik bleek er aanleg voor te hebben.’ Wel heeft Britt, die de opleiding beveiliging volgt aan het ROC Midden Nederland, een voorkeur wat betreft de ondergrond. ‘Ik ben gefocust op het baanskiën, maar door het trainen op de kunstsneeuw in Zoetermeer gaat het sneeuwskiën mij ook steeds beter af. De sfeer op de kunstbaan is echter veel leuker dan op een Oostenrijkse berg. Er wordt op de baan ook meer van je gevraagd. Iedere fout wordt afgestraft.’

Toch moet de Nederlands kampioene op zoek naar nieuwe doelen hoewel ze die lat niet zo hoog wil leggen voor zichzelf. ‘Op 18 maart wil ik graag mijn Nederlandse titel verdedigen in Bergschenhoek. Het buitenland is iets wat misschien later nog komt. Nu wil ik vooral fysiek sterker worden met behulp van de fysiotherapeut en samen met mijn trainer Zibi nog meer resultaat halen uit mijn startsnelheid. Ook wil ik de komende jaren proberen meer sneeuwweken te trainen om daar ook sterker voor de dag te komen.’

Een wens om tegen een idool als Lindsey Vonn te skiën heeft ze nog niet echt. ‘Mijn trainer wil me graag op de Olympische Spelen zien maar voor mij is het op dit moment meer het baanskiën. Wel lijkt het me een keer leuk om met Mikaela Shiffrin te skiën. Zij is een Amerikaanse alpineskister.’

Dat ze uitgerekend de regerend wereld- en olympisch kampioen op de slalom is, zegt misschien wel iets over het grote doel van Britt van Winsen.