Brons Floortje Mackaij op NK

Wielrennen Hans van Ommeren

Floortje Mackaij heeft brons veroverd op het NK wielrennen voor elitevrouwen. Tot enkele kilometers voor de finish had de 21-jarige renster uit Woerden nog zicht op de nationale titel, maar een demarrage van Chantal Blaak kon niet door haar en medevluchtster Anouska Koster worden beantwoord. Blaak werd Nederlands kampioen, Koster versloeg Mackaij in de sprint om de tweede plaats.

Mackaij, renster van Team Sunweb, begon als underdog zaterdag op het glooiende parkoers in Montferland, maar ze ontpopte zich tot een van de smaakmakers van het NK. De Woerdense reageerde attent toen een kilometer of vijftig voor het einde enkele rensters wegsprongen.

Er ontstond een kopgroep van vijf vrouwen die snel een voorsprong van ruim twee minuten opbouwde op het peloton met daarin favorieten als Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en de Harmelense van geboorte Ellen van Dijk. Marianne Vos ontbrak vanwege een blessure.

Twee rensters konden het moordende tempo niet bijbenen, waarna het overgebleven trio de medailles verdeelde. Van Dijk eindigde als vijfde. ‘Het was een hard gevecht en ik zat heel dicht bij die trui. Een klein beetje teleurgesteld ben ik nog wel,’ zei Floortje Mackaij enkele uren na afloop.

In het geweld van World Tour-ploegen als LottoNL Jumbo en Sunweb konden de regiorenners van Team Roompot zondag geen potten breken. Tim Ariesen uit Rhenen en Martijn Budding uit Veenendaal maakten wel deel uit van een kopgroep die lange tijd de koers bepaalde, maar uiteindelijk werd ingelopen.

In de slotfase probeerde Veenendaler Dylan van Baarle verschillende keren een gaatje te slaan maar de renner van Cannondale die opgenomen is in de Tourploeg kreeg nauwelijks ruimte. Hij eindigde als zevende. Utrechter Martijn Tusveld van Roompot werd 58ste, Budding en Ariesen haalden de finish niet.