Bronzen medaille voor Selma Poutsma op NK allround

Schaatsen Redactie

Shorttrackster Selma Poutsma heeft op het NK allround de bronzen medaille veroverd. Zoals verwacht ging de nationale titel naar Suzanne Schulting, die alle drie de afstanden won. Poutsma eindigde op twee van de drie afstanden als tweede, maar door een mislukte 500 meter moest de 21-jarige Utrechtse in het eindklassement ook nog Xandra Velzeboer voor zich dulden. Bij de mannen ging de allroundtitel naar Dylan Hoogerwerf.

Vooraf was er de hoop dat Poutsma misschien de belangrijkste uitdager zou kunnen worden van Schulting. Die hoop vervloog meteen want de 500 meter verliep niet naar wens voor de Utrechtse. Poutsma houdt ervan op de kortste afstand gewoon volle bak erin te vliegen want die 4,5 ronde is zo voorbij. Ze kwam echter ten val, op het oog na een tikkie van achteren. De nationale titel, voor zover ze daar serieus van droomde, was in elk geval weg. Achter Schulting eindigden Xandra Velzeboer en Gioya Lancee respectievelijk als tweede en derde.

De Utrechtse verging het beter op de langere afstanden. Zowel op de 1000 als de 1500 meter was ze de beste achter Schulting. Door het slechte resultaat op de 500 meter (vijfde) kwam ze in het algemeen klassement een fractie tekort voor zilver, dat ging nu naar Velzeboer met een tweede en twee derde plaatsen. Bij het NK afstanden enkele weken geleden was Poutsma, geboren in Den Haag en opgegroeid in het Betuwse Deil, ook al succesvol geweest met zilver op de 1000m en brons op de 1500m.

Poutsma zit nog niet zo lang bij de nationale selectie. Ze leerde schaatsen bij SIV Zeist op de Vechtsebanen. Vier jaar zat ze in Frankrijk op een internaat en werd daar opgenomen in de Franse shorttrack selectie. In 2018 keerde ze terug naar Nederland om in Utrecht te studeren. Na een uitstapje bij roeivereniging Triton ging ze toch weer serieus trainen bij SkateUnited RTC Midden en behaalde prompt brons op het NK.  Nu evenaarde ze dus die prestatie.