BSC Quick weer landskampioen softbal

Honkbal/Softbal Ted Vermeulen

De softbalmannen van BSC Quick zijn er in geslaagd de landstitel te prolongeren. In een meeslepende best-of-three werd Nieuwegein Diamonds na ruim acht uur softbal aan de kant gezet. De eerste wedstrijd tussen de beide finalisten was zaterdagmiddag op sportpark Dorrestein. Deze wedstrijd werd door Nieuwegein Diamonds gewonnen, maar legde tevens de basis voor de uiteindelijke nederlaag.

De Diamonds bezitten in Roman Matuska een voortreffelijke pitcher die een belangrijk aandeel had in het succes van de Diamonds in de reguliere competitie, waar de Nieuwegeiners als eerste eindigden. Tijdens de eerste wedstrijd in de finale om het landskampioenschap in de derde inning en bij een 0-1 voorsprong met twee man op de honken, verstapte de Tsjech zich. Hij bleek een zweepslag te hebben opgelopen waardoor hij moest worden vervangen. Goede raad was duur, want de Diamonds beschikken verder over een aantal pitchers, die niet aan het niveau van Matuska kunnen tippen. Die derde inning kwamen de Diamonds wonder boven wonder echter zonder schade door en in de vierde inning namen de Nieuwegeiners zelfs enig credit op de innings die zouden komen, door een 0-7 voorsprong te nemen. Dit kon gebeuren na slecht veldspel van BSC Quick, waar de Diamonds goed van wisten te profiteren. In de laatste innings begon het verval bij de Diamonds zich echter al af te tekenen, maar de partij op Dorrestein werd toch nog met 7-9 over de streep getrokken.

 

Zondag

Zondag om 12.00 uur begon op sportpark Galecop in Nieuwegein de return en de pitching bij de Diamonds was nog fris, wat na de eerste inning een 5-0 voorsprong opleverde, want de pitcher van Quick werd door de Nieuwegeiners behoorlijk geraakt. Al snel werd duidelijk, dat de Diamonds met deze pitching-staff weinig kans zouden maken. Na drie uur ging de tweede wedstrijd met de megascore van 32-15 naar Quick, waardoor er een derde wedstrijd nodig was. De coaching bij Diamonds liet in deze buitengewoon lange sessie na de zogenaamde Mercy rule toe te passen, om enige energie voor de derde wedstrijd te bewaren. Deze maatregel houdt in dat een wedstrijd voortijdig wordt afgekapt wanneer een zeer grote en vermoedelijk onoverkomelijke score op de borden staat. Het wordt de mercy- regel genoemd omdat het verdere vernedering voor de verliezer bespaart.

 

Blessure pitcher Diamonds
veroorzaakt megascore

 

Omdat ook de Amersfoortse pitching niet in grootste vorm stak werd de derde beslissende partij ook een hele lange zit, die uiteindelijk met 26-14 door Quick winnend werd afgesloten. Over drie wedstrijden dus ruim acht uur softbal, met als meest opmerkelijke feit, dat Quick in de zesde inning van de eerste partij maar liefst zeventien runs produceerde. Quick sloeg in de twee beslissende wedstrijden liefst zeven homeruns, waarvan twee ”met drie man aan boord”.

Zowel op de zaterdag als de zondag waren de tribunes goed bezet. In Amersfoort waren de tribunes zelfs vol. De sfeer was zoals eigenlijk altijd bij honk-en softbal enthousiasmerend. Veel Antilliaanse en Engelse kreten om de spelers aan te moedigen, een dame die een geweldig ritme op ten gehore bracht door met twee ballen op een afvalbak te drummen en ouders met kinderen, waarvan nu reeds zeker is, dat die op latere leeftijd ook de knuppel ter hand zullen nemen.

 

Nieuwegein Diamonds

Het verliezende Diamonds was natuurlijk teleurgesteld, maar had de bui, na het uitvallen van Matuska, al wel zien hangen. Voorzitter Feike van der Veen: ‘We zijn maar een kleine vereniging en met het eerste team hebben we eigenlijk niet zo veel binding. Niet dat hun prestaties ons niet interesseren, integendeel, maar dit team kwam een aantal jaren geleden in zijn geheel over van het Biltse Centrals. De mannen voelden zich bij die vereniging achtergesteld bij de vrouwen en vertrokken als team naar sportpark Galecop. Zo is het geven en nemen, want Diamonds verloor bijna een geheel vrouwen softbalteam aan UVV in Utrecht.’

Nieuwegein Diamonds heeft 140 leden en werft op de Nieuwegeinse scholen jeugdleden. De vereniging werd in 1982 opgericht en speelde op sportpark Parkhout in Nieuwegein onder de naam Geinoord. De honk-en softbalsectie moest zich echter noodgedwongen afscheiden en ging onder de naam Nieuwegein Diamonds verder op sportpark Galecop. Daar beschikt de vereniging over een honk- en een softbalveld, alsmede over een riant onderkomen in de vorm van een clubhuis.’Ja, dat is zeker een mooi onderkomen’ beaamt Van der Veen, ‘maar het staat een beetje te ver van de speelvelden. De mensen moeten te ver lopen en missen daardoor stukjes van de wedstrijd. Als oplossing hebben we een oude bouwkeet opgeknapt en die achter de thuisplaat geplaatst, zodat we tenminste nog iets aan inkomsten uit de consumpties ontvangen.’ De honk-en softbalaccommodatie in Nieuwegein kan nog wel een scorebord gebruiken. Dat is bij een marathonwedstrijden als deze eigenlijk wel een vereiste.

De eindstand van de eerste wedstrijd was 9-7 in het voordeel van de Diamonds, de tweede werd 35-12 voor BSC. De derde en beslissende wedstrijd leek naar de Nieuwegeiners te gaan, maar de nieuwe landskampioenen wisten een 13-3 achterstand toch nog om te buigen in een knappe 26-14 overwinning.