Budding knap vierde op NK

Wielrennen Redactie

Martijn Budding is knap vierde geworden op het NK voor profs. De Veenendaler steeg een plaats omdat nummer twee Danny van Poppel te veel van zijn lijn was afgeweken en gedeklasseerd werd. Fabio Jakobsen werd in Ede de nieuwe Nederlands kampioen. Hij volgde Mathieu van der Poel op die oordeelde dat het parcours voor hem niet zo geschikt was.

Ook andere toppers lieten bij de profs verstek gaan zoals Tom Dumoulin, Dylan van Baarle en Dylan Groenewegen. Dumoulin is nog herstellende van een gekwetste knie, de andere twee vonden dat het NK niet past in hun voorbereiding op de Tour de France die zaterdag van start gaat in Brussel. De pas 22-jarige Jakobsen van Deceuninck-Quick Step profiteerde, de licht oplopende finishstraat was hem op het lijf geschreven en hij won met behoorlijk verschil. Het zilver was voor Moreno Hofland en het brons voor Bas van der Kooij. Het NK werd gekleurd door een kopgroep die 9 minuten pakte, maar in de finale weer werd opgeslokt door het peloton.

Budding rijdt dit seizoen voor het continentalteam van BEAT Cycling nadat hij bij Roompot geen nieuw contract had gekregen. Dat hij na 227 kilometer nog genoeg kracht had voor de sprint  was op zich al een compliment waard, al is de Veenendaler natuurlijk wel vertrouwd met de omgeving tussen Ede en Wageningen waar een omloop van 25,2 kilometer was uitgezet. ‘Mooi om zo in eigen regio te koersen en zo vaak je naam te horen langs de kant,’ twitterde hij uitgelaten. Wilco Kelderman die onderweg kopwerk had verricht voor Sunweb-sprinter Cees Bol (vijfde) reed de koers niet uit.