Buitenlands podium in RvMN met One Pro Cycling weer als winnaar

Wielrennen Hans van Ommeren

Buitenlandse teams domineerden zaterdag het eerste deel van de Ronde van Midden-Nederland. Net als vorig jaar ging One Pro Cycling met de overwinning aan de haal. De Engelse machine raffelde de 26 kilometer af in 28.38 minuten, een gemiddelde van 55 km/uur. Als tweede finishte ColoQuick-Cult uit Denemarken en als derde Joker Icopal uit Noorwegen. Beste Nederlandse formatie was Delta Cycling Rotterdam (vierde).

De Team Time Trial is een discipline op zich. Zwakkere broeders vrezen de race tegen de klok, waarin ze gedwongen worden ‘in het rood’  te fietsen om het tempo te kunnen bijbenen. De sterkere coureurs daarentegen putten er juist enorm veel vreugde (en vertrouwen) uit. Onder leiding van ploegleider Peter Post maakten Nederlandse profploegen  in de jaren zeventig en tachtig de dienst uit in de ploegentijdrit. De Post-brigade was schier onverslaanbaar, ook doordat een uitgekiend concept aan het succes ten grondslag lag.

De kunst is om een goed geoliede machine te vormen. Een keurige trein waarin de aflossing soepeltjes verloopt. Bij One Pro Cycling ontbrak de winnaar van de Ronde van Midden-Nederland van vorig jaar. Chris Opie heeft dit voorjaar de ploeg verlaten. Desalniettemin draaide de ploeg letterlijk naar behoren, al moesten ze halverwege nog een achterstand dulden van twee tellen op het Luxemborgse Leopard Pro Cycling. Die werd in de tweede helft volledig weggewerkt en op de meet had One Pro Cycling het hele veld achter zich gelaten. Nummer twee Coloquick-Cult had een achterstand van tien seconden, Joker Icopal achttien en Delta Cycling twintig. Toch waren de Rotterdammers meer dan tevreden. ‘0.001 km/h tekort voor het podium, maar wat een sterke ploegentijdrit van onze jonge ploeg!’, twitterden ze.

Die ploeg zal volgend jaar nog jonger zijn nu het 18-jarige talent Marijn van den Berg uit De Meern als eerste aanwinst is ingelijfd. Zijn broer Lars maakte eerder al de stap naar een continentalteam (Metec) en rijdt momenteel de Tour de l’Avenir, zodat hij de Ronde van Midden-Nederland moet missen.

Leopard, halverwege nog fier aan de leiding, tuimelde naar plek zes. Achtste werd Destil-Jo Piels, negende Metec en tiende het opleidingsteam van Team Sunweb, nog net voor het Belgische Lotto Soudal. Zoals verwacht had het clubteam van het Utrechtse De Volharding het zwaar in het veld van sterke opleidingsteams en eindigde als laatste op 3.05 minuten van de winnaar.

De leiderstrui wordt dus zondag in de wegwedstrijd gedragen door een renner van One Pro Cycling. De start van de 200 kilometer lange klassieker door de provincie Utrecht is om 12.00 uur op de Orteliuslaan op businesspark Papendorp. De finish wordt daar rond 16.30 uur verwacht.

 

Klik hier voor de gedetailleerde uitslag: http://www.cyclingonline.info/results/1-Doorn-TTT.htm