Bunschoten en Ennahachi winnen Sportprijs Utrecht 2019

Sportprijzen Redactie

Parasnowboarder Lisa Bunschoten en kickbokser Ilias Ennahachi zijn uitgeroepen tot sportvrouw en sportman van het jaar 2019 in Utrecht. Van Bunschoten won ook vorig jaar de titel en troeft dit jaar Dafne Schippers en hockeyer Marijn Veen af. Tijdens de feestelijke avond in het MediaPlaza van de Jaarbeurs wist ook Ennahachi zijn titel te prolongeren. Hij werd verkozen tot beste sportman boven wielrenner Jos van Emden en duo-atleet Daan de Groot.

Bunschoten veroverde in 2019 de wereldtitels op cross en banked slalom. Kickbokser Ennahachi kroonde zich tot wereldkampioen bij ONE Championships. Eerder al veroverde hij de wereldtitel bij drie andere bonden.

Beste sportploeg werd Triton Oude Vier (roeien), met name hun winst van de Varsity werd door de jury gewaardeerd.

In de categorie sporttalent werd Utrechtse atletiektopper N’Ketia Seedo gekozen. Pas 15 jaar was ze, toen ze op 16 februari 2019 achter Dafne Schippers en Jamile Samuel derde werd op de 60 meter tijdens de NK-indoor voor senioren in 7,27 seconden.

Bij de sportcoaches won Protos coach Bernard Schoonbeek. De volleyballers promoveerde aan zijn hand drie keer in vijf jaar en speelt nu zelfs topdivisie, het op één na hoogste niveau.

Zakaria el Mansori werd uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. Deze zwemtrainer wil het beste uit zijn pupillen te halen. ‘Als zwemmer, als mens.’ Daar doet hij alles voor.

Sportvereniging van het jaar werd Bourdif Gym.

De jury en de Utrechtse bevolking (online stemming) bepaalden ook dit jaar beide voor de helft de uitkomst in de zeven categorieën van de Sportprijs Utrecht. Tevens werden de winnaars van de beste sportfoto’s van 2019 bekend gemaakt. Daarbij werd tweemaal een foto van Utrechtse fotograaf Geert Lommers verkozen.

De organisatie van de Sportprijs Utrecht was in handen van SportUtrecht in opdracht van de gemeente Utrecht en werd mede mogelijk gemaakt door de diverse partners van het jaarlijkse evenement.