Burgemeester Isabella opent Tourmuseum

Wielrennen Hans van Echtelt

Het was een mooi moment toen de nieuwe burgemeester van Houten Gilbert Isabella vrijdagavond de opening van het Tourmuseum in Schalkwijk luister bijzette door samen met initiatiefnemer Willy Kruijssen de openingsplechtigheid voor zijn rekening te nemen. De 58-jarige burgervader bleef daarna lang met zijn partner in cultureel centrum De Wiese om sfeer te proeven van het wielerevenement dat de vijftigste editie gaat beleven in de komende week.

Voor Isabella was er veel te zien uit de roemruchte historie van de Tour de Schalkwijk. De door de afscheidnemende speaker Henk van Gestel samengestelde tentoonstelling staat bol van de nostalgie: de allereerste fiets die werd gebruikt in 1969, fotootjes van alle winnaars, video met een terugblik uit twee episoden, shirtjes van sponsoren uit heden en verleden, te veel om op te noemen.

Burgemeester Isabella liet zich ter plekke voorlichten over de manier waarop de Tour de Schalkwijk zich de afgelopen vijftig jaar heeft gemanifesteerd. De rennertjes die nu via de rode loper werden gepresenteerd, waren qua uitrusting en kleding in niets te vergelijken met het kleine aantal deelnemers van het eerste uur. Isabella toonde zich enthousiast over de al jarenlang succesvolle opzet van de Tour.

Eerst deelnemen als renner en vervolgens actief worden in allerlei commissies zoals wegafzetter en daarna allerlei andere functies. ‘Een mooie manier om steeds sociaal betrokken te bleven bij de Tour,’ zo kon Isabella alleen maar beamen. Hij zal de komende weken een aantal keren in Schalkwijk aanwezig zijn om hoogtepunten uit het programma van dichtbij mee te maken.  Zeker op de laatste dag wanneer de winnaar bekend wordt en met zijn familie de zege gaat vieren in de wetering.

 

Jan-Willem van Schip 

De meest bekende winnaar in de historie van de Tour de Schalkwijk is ongetwijfeld dorpsgenoot Jan-Willem van Schip die in 2007 met overtuiging de jeugdronde won en in de laatste afsluitende tijdrit zelfs verreweg de beste tijd noteerde. Van Schip was recent nog succesvol bij de Europese Spelen met een gouden en zilveren medaille terwijl hij vriend en vijand verraste met een etappezege in de hoog genoteerde Ronde van België.

Een andere bekende deelnemer aan de Tour de Schalkwijk was Herman Winkel die in de beginperiode de Tour twee keer won en daarna als amateur successen boekte en zelfs een keer deelnam aan de Tour de l’Avenir. Hij overleed op erg jonge leeftijd, Herman werd slechts 29 jaar oud.