Campagne ‘Club van Nix’ gestart

Varia Redactie

Sinds 6 september krijgen sportverenigingen extra ondersteuning van het ministerie van VWS, NOC*NSF en diverse sportbonden bij het naleven van de leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines. Voor de vrijwilligers in de kantines blijkt controle op leeftijd vaak lastig. Er is een gratis e-learning module ontwikkeld en een toolkit met hulpmaterialen, waarmee alle sportverenigingen in Nederland hun kantine kunnen transformeren tot een 'Club van NIX'. Denk aan posters, stickers en bierviltjes met teksten als 'NIX is de afspraak', 'Pak alvast je ID' en 'Deel geen alcohol onder de 18',

Het alcoholverbod voor minderjarigen wordt in sportkantines slechter nageleefd dan in andere horeca en in winkels. Uit onderzoek in opdracht van VWS bleek dat in 2020 75% van de gevallen minderjarigen in sportkantines toch aan alcohol kunnen komen. Daarmee hebben kantines het laagste nalevingspercentage van alle verkoopkanalen. Bij slijterijen lukte het minderjarigen bijvoorbeeld maar in 33% van de pogingen om alcohol te kopen, in supermarkten bij 40% van de pogingen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis: ‘Naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol moet echt beter in sportkantines. Sportclubs erkennen dat ook en ik snap heel goed dat het in de praktijk niet zomaar even is geregeld. Voor de meeste sportclubs is het al een hele klus om überhaupt voldoende vrijwilligers te vinden voor de kantine. Daarom gaan we clubs en hun vrijwilligers hierbij een handje helpen met mooi hulpmateriaal. Samen krijgen we het voor elkaar dat NIX18 ook in de kantine de gezonde, sportieve standaard is.’ De campagne werd maandagmiddag afgetrapt bij FC Zoetermeer in aanwezigheid van staatssecretaris Blokhuis, NOC*NSF, voetbalbond KNVB, hockeybond KNHB, tennisbond KNLTB en korfbalbond KNKV. Naast de sportbonden is ook JOGG-Teamfit betrokken, die sportverenigingen begeleiden naar een gezondere sportomgeving.