Cangeroes promoveert naar eredivisie

Basketball Redactie

Basketbalvereniging Utrecht Cangeroes zal volgend seizoen uitkomen in de eredivisie. De Utrechtse vrouwen werden kampioen van de promotiedivisie door Baros in de finale van de Final Four met 66-60 te verslaan. Dat was een verrassing omdat de tegenstander uit Rotterdam de reguliere competitie had gewonnen en Cangeroes daarin tweemaal had geklopt. Ook in de beker had Baros aan het langste eind getrokken.

Overigens zal Cangeroes met twee teams in de eredivisie basketbal vertegenwoordigd zijn. Eerder werd het vrouwenteam onder 20 (VU20) al ingeschreven voor de eredivisie. Om op het hoogste niveau volwaardig mee te kunnen draaien zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen al in volle gang. Er is geld om te starten, Ramon Kuipers heeft getekend als hoofdcoach van het vrouwenteam terwijl Ruben Horeman de VU20 onder zijn hoede neemt.

Hoe de teams eruit zullen zien is nog niet bekend, wel vinden er al selecties en gesprekken plaats. De ambitieuze plannen worden verder uitgewerkt door de Stichting Utrecht Cangeroes Topsport, die onlangs is opgericht.

 

Eigen sporthal

Utrecht Cangeroes bestaat al 55 jaar en is de grootste basketbalvereniging van Utrecht. De club kent een lange geschiedenis van zowel vrouwen- als mannenteams in de promotiedivisie. Sinds een aantal jaren is duidelijk dat de vereniging in de lift zit. Het aantal leden neemt toe, en dan met name bij de jeugd, maar ook de ambities zijn gegroeid. Belangrijke stappen daarin zijn het beheer over een eigen sporthal in de wijk Lunetten sinds 2015 en het samengaan met BC Utrecht in 2017.

Utrecht Cangeroes is een trekpleister geworden voor zowel jonge, startende jeugd als toptalenten. In de sporthal heerst een ouderwets clubgevoel. Al in 2015 begonnen BC Utrecht en Cangeroes aan een samenwerking op het gebied van meidenbasketbal, de zogenaamde ‘meidenlijn’. Dit blijkt een stabiele en sterke lijn en begint inmiddels haar vruchten af te werpen.

VU18 opereert ook op het hoogste landelijke niveau. Het huidige VU20 speelt al eredivisie. Het is een logische stap om het eerste vrouwenteam en VU20 (weer) in te schrijven voor de eredivisie. Het doel is met de hoofdmacht en VU20 een vaste waarde te worden in de line-up van die competities. Ramon Kuipers opereert al langere tijd als coach in het vrouwenbasketbal. Vorig jaar won hij met Royal Eagles de nationale beker VU20. Eerder maakte Kuipers deel uit van de coachingstaf van Orange Angels, die in 2014 met een bronzen medaille op het EK VU16 promotie naar de A-divisie afdwongen.

 

Vol vertrouwen

Afgelopen seizoen was Kuipers de hoofdcoach bij het mannen promotiedivisieteam van UBALL. Hij is blij met de nieuwe ontwikkelingen in Utrecht: ‘Een grote vereniging met een eigen sporthal én een geweldige meiden- en vrouwenlijn biedt een enorme kans om vol vertrouwen de stap naar de eredivisie te maken. We willen als club een vaste waarde op het hoogste niveau worden. Met de technische staf zijn we druk met de invulling voor het team. Dat is nog wel een uitdaging, omdat we nu beginnen met bouwen op het hoogste niveau. En ook omdat we de VU20 en het damespromoteam op niveau willen hebben. Ik kijk uit naar de mooie dingen die staan te gebeuren in Utrecht.’

Voor het faciliteren en bevorderen van basketbal op topniveau is de Stichting Topsport Utrecht Cangeroes opgericht. De stichting moet daarnaast de financiële risico’s afdekken en de vereniging beschermen. Om deze missie te doen slagen zijn verschillende doelstellingen geformuleerd. Enkele zijn: Utrecht Cangeroes moet de meest aantrekkelijke club zijn voor topbasketbal in de regio Utrecht met zo veel mogelijk eigen opgeleide spelers en er moeten financiële middelen worden gegenereerd ter ondersteuning van de topsportteams. Er is al een bedrag binnen dankzij ‘de club van 500’ en andere donaties. Maar sponsoren zijn zeer welkom, aldus de stichting.