Cartoon

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Soms zie je van die spelertjes waar je gewoon heel erg vrolijk van wordt, die voor een glimlachje zorgen. Yassin Ayoub heeft zo'n koddig waggelgangetje over zich, met dat malle knikje van het hoofd als hij een sprintje trekt.

Bij Yassin denk je niet aan het invullen van zijn taak (getverrr, die trainerstaal…), Yassin leeft zich uit, lekker rommelen achter de spitsen. Passje hier, tackletje daar. Zo heeft ‘ie altijd gevoetbald – ook nu komt hij pas van het veld als de straatverlichting aangaat.

Als er een kluwen van drie, vier spelers op de grond liggen, komt hij er dikwijls met de bal aan de voet uit. Gierend van het lachen. Voetballers komen voort uit de jeugdopleidingen van de BVO’s. Yassin niet, die is weggelopen uit een cartoon. Een stripfiguurtje, dat op de schouders gaat in het laatste plaatje. (Drib Dribbelaar, vierde boekje. Drib en de Gehackte HawkEye, uitgeverij Van Basten).

Ayoub droomde ooit hoe het zou zijn om tussen Messi, Xavi en Iniesta te staan. Zoals het hoort. Als je 17 jaar bent droom je niet van FC Oss uit, op maandagavond. Ayoub droomde hardop van Nou Camp. In 2011 werd hij verkozen tot Sporttalent van het Jaar in Utrecht.

Prachtig vond hij dat, geweldig. Hij wist niet eens dat die prijs bestond.

Hij was Europees kampioen geworden met Jong Oranje (-17) nota bene een half jaartje nadat al zijn dromen aan diggelen leken te vallen door hartproblemen.

Dat jaar ook mocht hij af en toe meetrainen met de grote jongens van FC Utrecht. Lekker rommelen achter spitsen, passje hier, tackeltje daar. En na afloop een aai over zijn krullenbol.

Nu is hij (bijna) 23 jaar en de kleine grote meneer bij FC Utrecht. ‘Je moet plezier hebben, dan komt het allemaal goed. Kijk maar naar Messi, Xavi en Iniesta, ze hebben plezier en daarom zijn ze zo goed.’ Dat zei hij destijds en hij hield zich
aan zijn eigen voornemen.

Maar nu trekken ze aan z’n jasje. Ayoub is toe aan een stapje hogerop, zeggen de analisten van naam. De Grote Drie, Bart
Ramselaar achterna, ook Feyenoord wordt genoemd. Grote clubs, Champions League.

Maar eh… plezier? Je moet je taak invullen, Yassin. Rommelen? Rendement.

Die stapjes hogerop komen angstaanjagend vaak op een verkeerd moment. Voor je het weet zit je op de bank naast Dirk Kuyt.

Met al je dromen.