Casper Schoppen grijpt op NK na barrage naast finaleplaats

Schaken Redactie

Casper Schoppen heeft zijn riante vooruitzichten op een finaleplaats bij het NK schaken niet kunnen verzilveren. Na met zwart gewonnen te hebben van Hing Ting Lai liet hij zijn tegenstander in de tweede confrontatie terugkomen, waarna de onfortuinlijke grootmeester uit Utrecht in de barrage met 1,5 - 0,5 verloor. In het vrouwentoernooi duikelde de Amersfoortse Tea Lanchava door twee nederlagen uit de top. Anne Haast werd Nederlands kampioen.

Het NK schaken bestaat dit jaar bij de mannen uit twee delen. De beste vier schakers van een knock out-toernooi met 24 deelnemers, plaatsten zich voor de finale in Rotterdam. Schoppen stond na zijn winstpartij met zwart met een been in die finale. Hij ging met wit echter de risico’s niet uit de weg en kreeg in tijdnood het deksel op de neus.

In de barrage over twee partijen verloor de 19-jarige Utrechter de eerste confrontatie. In de tweede partij wist hij een kansrijke stelling te creëren, kreeg ook een pion meer op het bord, maar dat bleek nog geen garantie om de nekslag te kunnen toedienen. De handige Tai ontsnapte met pat (remise) en Schoppen lag eruit. Heel jammer want Schoppen was zeker niet de mindere van Tai.

De finalisten zijn naast Hing Ting Lai Roeland Pruijssers, Robin Swinkels en Max Warmerdam. Zij spelen van 27 november tot en met 3 december in de vorm van een dubbelrondige vierkamp om het kampioenschap van Nederland. Locatie is het hoofdkantoor van sponsor Deloitte in Rotterdam.

 

Enorme strijdlust

Bij de vrouwen werd Anne Haast voor de vijfde maal Nederlands kampioen. Na zeven ronden had de Tilburgse vijf punten. Dat was verbazingwekkend want na drie ronden had ze slechts een punt. Met vier achtereenvolgende overwinningen liet ze vervolgens de rest van het veld achter zich. Aan strijdlust geen gebrek bij de vrouwen die elkaar elke dag bij de keel grepen waardoor remises zeldzaam waren. Tea Lanchava uit Amersfoort was na de vijfde ronde met drie punten nog in de race voor de titel, maar twee nederlagen brachten haar op de gedeelde zesde plaats met Anna-Maja Kazarian. Achter Haast werden Zhaoqin Peng en de jonge Eline Roebers gedeeld tweede met een vol punt minder dan de kampioene.