Casper Schoppen kansrijk op NK, Hugo ten Hertog uitgeschakeld

Schaken Redactie

Casper Schoppen heeft een goede kans om de laatste vier te bereiken van het Nederlands kampioenschap schaken. Met zwart versloeg hij Hing Ting Lai. De 19-jarige Utrechter heeft in de tweede partij genoeg aan een remise om over een maand een gooi te mogen doen naar de nationale titel. Hugo ten Hertog werd een ronde eerder uitgeschakeld in de barrage tegen Erik van den Doel. Bij de vrouwen gaat Tea Lanchava uit Amersfoort mede aan de leiding.

Ten Hertog verkocht zijn huid wel duur. Hij verloor in de eerste tiebreak, maar sloeg op zijn beurt toe in de tweede. De derde confrontatie betrof een snelschaakpartij die in remise eindigde. In de vierde greep Van den Doel zijn kans in het eindspel, waardoor Ten Hertog er niet in slaagde de laatste acht te bereiken.

Dat was Casper Schoppen eerder al wel gelukt in het knock out-toernooi. Hij
zette zijn goede optreden in het gemeentehuis van Hoogeveen voort tegen Hing Ting Lai en staat op de drempel van het vervolgtoernooi over een maand in Rotterdam. Schoppen won in 2019 al eens het Open Kampioenschap van Nederland. Hij was met 17 jaar de jongste winnaar ooit.
In het vrouwentoernooi is de strijd volledig ontbrand. Aan kop is het stuivertje wisselen. Topfavoriete Zhaoqin Peng, die jarenlang deel uitmaakte van het eerste team van En Passant en ook van de partij was toen de club uit
Bunschoten-Spakenburg landskampioen werd, is door twee nederlagen op rij de koppositie kwijtgeraakt. Tea Lanchava daarentegen is opgerukt naar de gedeelde eerste plaats. De Amersfoortse heeft tweemaal verloren en driemaal gewonnen en gaat met de piepjonge Eline Roebers aan de leiding. Ook Anne Haast staat op drie punten. De vrouwen hebben nog twee ronden voor de boeg en er zijn nog vele kanshebbers voor de titel.