Casper Schoppen maakt grote indruk op open NK schaken

Schaken Ted Vermeulen

Casper Schoppen en Erwin L’Ami presteren uitstekend op het open NK schaken in Dieren. Vooral de piepjonge Utrechter maakt indruk. Na zeven ronden deelt hij met 5,5 wedstrijdpunt de koppositie in een veld met meerdere sterke grootmeesters. Zoals L’Ami, die volgt op een half punt achterstand. Het open NK duurt nog tot en met 2 augustus.

Dit kampioenschap kent een zeer rijke historie. In 1909 organiseerde de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) al het eerste Nederlandse kampioenschap, dat gelijktijdig met toenmalige Bondswedstrijden plaatsvond. Vanaf 1955 wordt er gestreden om de titel ‘Open Kampioen van Nederland`. De eerste jaren was het NK steeds op een andere locatie in Nederland, vanaf 1969 wordt in de gemeente Rheden gespeeld en vanaf 1979 is sporthal Theothorne in Dieren (gemeente Rheden) de vaste arena voor dit open kampioenschap. In de jaren 1994-1996 werd de titel toegekend aan de winnaar van het Hein Donner Memorial Open in Amsterdam.

Aan het hoofdtoernooi wordt door 74 schakers deelgenomen, onder wie de 16-jarige internationaal meester Casper Schoppen uit Utrecht en grootmeester Erwin L’Ami (33) uit Woerden. Laatstgenoemde is tweevoudig winnaar van het evenement (2009 en 2013).  De edities in 2016 en 2017 werden gewonnen door grootmeester Chanda Sandipan (34) uit India.

Erwin L’Ami en Casper Schoppen begonnen het toernooi voortvarend, hoewel L’Ami na een zwakke openingsopzet alle zeilen moest bijzetten om van Nijmegenaar Mees van Osch te winnen. De Woerdenaar wankelde, maar profiteerde professioneel van een onhandige zet van zijn opponent en won alsnog. Schoppen won zijn openingspartij tegen Rembrandt Bruil uit Elst door tijdsoverschrijding van zijn opponent, maar speelde een dag later een voortreffelijke partij tegen grootmeester Dimitri Reinderman uit Amsterdam. De kampioen van 2015 werd door een actief stukkenspel van Schoppen danig in verlegenheid gebracht. Ook een dameruil bracht daar niet de gewenste verandering in, waarna de inwoner van de Utrechtse Vogelenbuurt, nota bene met zwart, de Amsterdammer midden op het bord mat zette. Erwin L’Ami speelde eveneens een sterke tweede ronde tegen de Indiër Dcunha en sloot de dame van zijn opponent in, waarna de Indiër er geen heil meer in zag.

De partijen tussen L’Ami en Koen Leenhouts (winnaar van de jeugdeditie in 2003 ) en Schoppen tegen Lucas van Foreest eindigden in remise. Ook de partijen tussen tweevoudig winnaar grootmeester Erik van den Doel (1998 en 2007) en Schoppen, alsmede  L’Ami tegen de Rus Ikonnikov kenden geen winnaar.

Schoppen versloeg vervolgens twee toppers uit het buitenland, de Serviër Ivan Ivanisevic en Ikonnikov, ooit winnaar van het OKU in Utrecht, en klom naar de top van de ranglijst.  L’Ami won weliswaar van Nederlands jeugdkampioen 2016 Hing Ting Lai, maar liet een halfje liggen tegen Lucas van Foreest. Aan kop gaan nu Schoppen, Van Foreest, Van der Doel en Reindermann.