Edwin Zijp: ‘Orca maakt nu eenmaal een groot deel van mijn sociale leven uit.’

Coachen zit Orca-man Edwin Zijp in het bloed

De vrijwilliger Roeien Marina van Huissteden-Kaspers

‘Nou ja, vroeger kwam ik er vaak. Had er bijna mijn bed staan, zoals anderen die dat echt deden. Nu valt dat wel mee, drie tot vier keer per week.’ De woorden komen recht uit zijn hart. Orca-vrijwilliger Edwin Zijp (53) vindt het de normaalste zaak van de wereld dat hij zoveel uren maakt voor de club. ‘Orca maakt nu eenmaal een groot deel van mijn sociale leven uit. Nu ik wat ouder word merk ik wel dat er een nieuwe generatie aan komt en heb dus ook een aantal taken neergelegd. Maar dat coachen, dat zit in mijn bloed, ik kan het niet laten.’

Binnen de club is hij al meerdere keren geroemd en zelfs tot erelid bekroond. Verdiend met zijn tomeloze inzet vanaf 1989, een jaar nadat hij lid werd. ‘Ik ben van oorsprong een volleyballer. Maar als je stopte met studeren moest je daar weg. Zowel een huis- als een studiegenoot roeiden bij Orca en zo is het gekomen. Ik wilde wel bij de studenten betrokken blijven, ik voel me daar nu eenmaal thuis.’

De aardwetenschapper bleek na een kleine vier jaar eigenlijk wel uitgeroeid te zijn. Dat wil zeggen, op prestatief niveau. Want roeien doet hij nog steeds, zij het op een lager niveau. ‘Ja, wie weet doe ik net als jaren geleden nog wel een keer mee aan de Elfstedentocht, in mei/juni. Dat is echt een feest.’

Toch viel het ook binnen de club op dat Zijp wel degelijk een stijgende lijn vertoonde in zijn organisatorische bezigheden. De materiaalcommissie en de examencommissie konden rekenen op een streng doch rechtvaardig lid. En wat een feest is het als Zijp voor de club zijn fototoestel ter hand neemt en de club op die manier ook …

 


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.