Collard ziet bij IJCU Dragons nog genoeg verbeterpunten

IJshockey Robert Jan van der Horst

IJCU Dragons heeft de voorbereiding vrijdagavond 24 september afgesloten met een 8-5 nederlaag tegen Nijmegen. Beide ijshockeyclubs komen dit seizoen uit in de eerste divisie. De Utrechters in de afdeling noord, de Gelderse formatie in zuid. Volgens coach Stefan Collard was de nederlaag onnodig. ‘Dat hebben de statistieken ook laten zien. We hebben in de drie periodes dat een wedstrijd duurt 48 keer op het Nijmeegse doel geschoten en dat zijn dan ‘essentiële’ schoten. Dat geeft aan dat we in de afronding nog de nodige scherpte missen.’

De Dragons konden in het duel met Nijmegen overigens niet beschikken over Geno Zwiers, Liam Last (beiden geblesseerd) en Justus Bos (studie).

Er zijn, aldus Collard, nog wel een aantal punten om aan te werken voordat de competitie voor IJCU Dragons op 8 oktober met een uitwedstrijd tegen Zoetermeer Panters 2 van start gaat. Het scorend vermogen opvoeren dus en scherpte in het verdedigingsvak. ‘Daar moeten we echt aan werken. Aanvallend gezien hebben we wel een paar jongens die een doelpunt kunnen maken, ook daar valt nog genoeg winst te behalen. We weten waar we de komende vier trainingen aandacht aan moeten besteden.’

 

Versterkingen

Waar Collard wel tevreden mee is, zijn de versterkingen die IJCU een kwalificatieplaats voor de eredivisie moeten opleveren. Na het door het coronavirus verloren gegane vorige seizoen – er werd slechts één competitieronde gespeeld – verwelkomde de ploeg liefst zes nieuwe spelers van buitenaf: de tweeling Justin en Joël van Baarsen (Nijmegen) die beiden in de jongste jeugd een kort Utrechts verleden hadden, Alexei Hamming en Hayley de Jong (Zoetermeer) en de Luxemburger David Church (18) die tot dusverre een uitstekende indruk maakt.

Daar komt deze week – vermoedelijk – nog de Slowaakse aanvaller Matej Kangyar bij. ‘Die kwam zomaar aanwaaien’, aldus Collard. ‘Matej heeft een Nederlandse vriendin en werkt hier, maar zocht nog naar een plek om te hockeyen. Met 31 jaar beschikt hij over de nodige ervaring, ook niet onbelangrijk.’ Kangyar kwam de afgelopen twee seizoenen uit in de Engelse tweede divisie.

Ook Liam Last en Mike Collard keren weer terug op het Utrechtse ijs van De Vechtsebanen. Daar tegenover staat het vertrek van Kolton Dunwoody wegens werkzaamheden. Al met al beschikt Collard over een selectie van 25 man en vrouw met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. ‘Dat is goed voor de concurrentie, maar dat betekent ook dat – blessures en schorsingen voorbehouden – ik steeds enkele spelers teleur zal moeten stellen. Inderdaad, voor mij een luxeprobleem.’

 

Competitie

Het eerste deel van het seizoen in de eerste divisie noord bestaat voor IJCU Dragons uit een halve competitie met Amsterdam (met de Utrechtse goalgetter John Versteeg in de gelederen), Den Haag 2, Groningen, Leeuwarden en Zoetermeer 2. De bovenste vier ploegen plaatsen zich voor de eredivisie. Daarin wordt vervolgens een hele competitie afgewerkt.

In de eerste divisie zuid hebben Breda, Den Bosch, Dordrecht, Eindhoven, Geleen 2, Nijmegen en Tilburg 2 een plek gevonden. In die poule ging de competitie al vrijdag 24 september van start met het duel Yeti’s Breda – Geleen 2. Uitslag: 19-1.

Het seizoen voor IJCU dragons opent dus op 8 oktober bij Zoetermeer Panters 2, aanvang 20.45 uur. Zaterdag 16 oktober (20.30 uur) komt Leeuwarden op de bezoek in Utrecht. Kaarten voor de thuiswedstrijden kunnen in de voorverkoop aangeschaft worden via www.ticketpoint.nl en kosten 7 euro. Plaatsbewijzen aan de kassa van De Vechtsebanen op de wedstrijddag kosten 8 euro. Ook seizoenkaarten (65 euro, inclusief servicekosten) en een VIP seizoenkaart (150 euro) kunnen via Ticketpoint worden aangeschaft. Seizoenkaarten overigens die zijn gekocht voor het verloren vorige seizoen zijn ook voor de ijshockeyjaargang 2021/2022 geldig.