Commissaris van vertrek houdt het tempo er in tijdens NK

Atletiek De vrijwilliger Roberto Cancian

Naast honderden atleten die aanstaand weekend op de NK Atletiek in actie zullen komen zijn er ook veel vrijwilligers in touw om alles goed te laten verlopen. De 51-jarige Joost Augusteijn is één van hen. Als Commissaris van vertrek zorgt hij er voor dat de atleten in de juiste baan staan maar ook dat ze goed staan opgesteld en alles op schema loopt.

Foto: Jan Kruijdenberg/Utrechtse Sportkrant

‘Ik ben eigenlijk meer een hulpje van de starter. Die geeft aan of het bijvoorbeeld een valse start is. Ik ga daar niet over maar deel bijvoorbeeld wel de rode kaart uit indien dat  nodig mocht zijn. Bij twijfel is er uiteraard overleg met de starter. Soms is het uitdelen van een rode kaart best lastig omdat ik in mijn taak als ‘Commissaris van vertrek’ er toch echt voor de atleten ben. Tussen de diverse disciplines zorg ik dat het tempo er in blijft. Bij de Nederlandse Kampioenschappen is er meer tijd dan bij Trackmeetings waar ik ook zes keer per jaar bij betrokken ben.’

Veel oog voor de wedstrijd zelf heeft de liefhebber van de atletieksport niet in zijn functie als Commissaris van vertrek. ‘Ik begin vrijdagmiddag rond 12.00 uur op Maarschalkerweerd. Eerst alles met de andere juryleden afstemmen, daarna het verzorgen van de kleding. Het is echt zaak dat we dat drie dagen lang als team doen. Bij Trackmeetings is het veel drukker en worden onderdelen vaak door elkaar afgewerkt. Bij de NK zijn de loopnummers achter elkaar, ik moet er voor zorgen dat alles lekker door loopt.’

Dat is zowel letterlijk als figuurlijk. Het hardlopen is ook het favoriete onderdeel van de atleet van U-Track. ‘Zelf was ik overal redelijk goed in maar aan een NK heb ik zelf nooit mee gedaan. Wanneer je overal aardig in mee kan, daar heb tijdens een NK niet veel aan’, zegt hij nuchter. ‘Ik heb altijd al met veel plezier hard gelopen. Ik vind het heerlijk om 200meters of 600meters te lopen bij trainingsavonden maar achteraf had ik wellicht beter schaatser kunnen worden. Ik ben een soort allrounder en daar kom je bij het schaatsen verder mee dan in de atletiek.’

Als allrounder in zijn vrijwilligerswerk is Joost Augusteijn echter goud waard. ‘Ik ben nu ruim dertig jaar actief in diverse functies. Ooit begon ik met het harken in de verspringbak, nu ben ik vooral bij de hardloopnummers te vinden. Door de jaren heen bouw je echt een band op met de andere vrijwilligers, wat er vaak tientallen zijn per wedstrijd. Met de atleten heb je die verbinding ook maar veel van een wedstrijd krijg je niet mee. Ik wil ook niet te veel toeschouwer worden, als jurylid moet je neutraal zijn.’

 

Programma

Dit weekend is de NK Atletiek in Utrecht. Donderdag 21 juni aanstaande wordt bij de Utrechtse Dom met het polsstokhoogspringen afgetrapt waarna vervolgens de baan op Maarschalkerweerd drie dagen het strijdtoneel is voor de andere disciplines.

Veel ogen zullen vrijdagavond gericht zijn op de Utrechtse Dafne Schippers wanneer zij in actie komt op de 100meter.