Competitie geschrapt, nieuw initiatief Utrechtse clubs

Schaken Redactie

De landelijke schaakcompetitie gaat dit seizoen niet door. Door de verstrekkende coronamaatregelen zou waarschijnlijk pas in februari met de competitie begonnen kunnen worden en dat ziet de schaakbond KNSB niet zitten. Wel zal bekeken worden of een alternatieve competitie mogelijk is. De de regio Utrecht telt, naast enkele ambitieuze verenigingen, verschillende schakers die op het hoogste niveau acteren.

Door de competitiedata van 31 oktober en 21 november was al een streep gehaald en na de jongste maatregelen van het kabinet zijn ook de speelronden op 12 december en 9 januari gecanceld. ‘Waarschijnlijk is dat de competities op zijn vroegst pas in februari kunnen worden hervat. Op grond hiervan is besloten dat de KNSB competitie 2020-2021 in deze vorm niet meer gespeeld gaat worden,’ aldus de schaakbond.

In de regio Utrecht zijn de hoogst spelende clubs En Passant in Bunschoten-Spakenburg (meesterklasse), het Utrechtse Paul Keres (eerste klasse) en SC Amersfoort (tweede klasse). Paul Keres snakt al tijden naar een plaats in de hoogste afdeling en was daar het afgelopen seizoen ook naar op weg tot de corona-uitbraak de competitie lamlegde. De Utrechters zullen dus nog langer geduld moeten hebben.

 

Online schaken

Door de Utrechtse schaakverenigingen worden verschillende initiatieven ontplooid om hun leden toch iets te kunnen bieden. Nieuw is dat een online team is opgericht, Stibus, waar iedereen die lid is van een Utrechtse schaakvereniging of dat ooit geweest is, zich bij kan aansluiten. Stibus staat voor Stichting Bevordering Schaaksport Utrecht en is een samenwerkingsverband tussen Utrechtse schaakclubs en initiatieven als Schaakcafé Utrecht.

Het aantal schakers dat zich heeft aangemeld bij de organisatie van Stibus groeit als kool. Dinsdagochtend waren het er al bijna tachtig. Stibus is in het leven geroepen om vanuit de Utrechtse clubs – dat zijn SV Paul Keres, SC Oud Zuylen Utrecht, UCS De Rode Loper, Moira-Domtoren en Jeugdschaakclub Magnus Leidsche Rijn – de komende tijd meer met en tegen elkaar online te schaken, in verschillende toernooivormen, maar ook simultaans. Er wordt gespeeld op Lichess, een open online schaaknet.