Competities beëindigd of uitgesteld: een overzicht

Overig nieuws Redactie

Afgelopen zondag maakte de overheid bekend dat er in ieder geval tot en met 6 april niet gesport mag worden. Evenementen werden afgelast en het verenigingsleven kwam stil te liggen. Alle sportbonden geven gehoor aan het dringende advies van NOC*NSF en het RIVM. In de toespraak die Mark Rutte maandag aan alle Nederlanders richtte, vertelde de premier in aanvulling dat de maatregelen Nederland mogelijk langer in haar greep gaan houden. Wat betekent dit voor de sport? Hoe staan de competities er voor? Een overzicht.

Naast het sluiten van alle sportaccommodaties, tijdelijk stoppen met het spelen van wedstrijden en trainingen, nemen de sportbonden meerdere maatregelen die soms zo ver gaan als het volledig beëindigen van de competities. Als voortrekker sloot NOC*NSF al snel de trainingsaccommodatie Papendal en het bijbehorende hotel. De topsporters en talenten die daar dagelijks aan het verbeteren van hun sportprestaties werkten, mochten naar huis vertrekken. Met mogelijke doorgang van grote evenementen als de Olympische Spelen, die vooralsnog van vrijdag 24 juli tot en met zondag 9 augustus op de sportagenda staan, is het voor de atleten moeilijk zich nu goed voor te kunnen bereiden. De druk op het Internationaal Olympisch Comité om de Spelen uit te stellen wordt dagelijks opgevoerd. Meer en meer spelers en bonden roepen op de Spelen naar 2021 te verplaatsen temeer omdat de Olympische Kwalificatie Toernooien (OKT) tot en met april zijn afgelast.

 

Tussenstand van de maatregelen per sport:

American Football
Competitie tot nader order uitgesteld.

 

Badminton

– Cup 2020, promotie/degradatiewedstrijden, veteranencompetitie, voorjaarscompetitie en bekercompetitie zijn tot nader order stil gelegd

– De (overige) toernooien zijn afgelast

 

Basketbal

– Het lopende seizoen 2019-2020 wordt per direct beëindigd

– Er wordt geen kampioen aangewezen

– Voor de Europacupinschrijvingen wordt de huidige ranking aangehouden. Landstede Hammers eindigt als 1e in de competitie (CL), Donar als 2e, Heroes Den Bosch als 3e en Zorg en Zekerheid Leiden als 4e

– De Basketball Cup wordt in overleg met de NBB doorgeschoven als openingsevent naar het begin van het nieuwe seizoen

– De SuperCup (Landstede Hammers versus winnaar bekerfinale) wordt mogelijk een eindejaarsevent

 

Cricket

De wedstrijdschema’s (m.u.v. za-mi/zo-mi en jeugd) liggen klaar voor het geval het seizoen begin mei, zoals gepland, kan starten en de velden vanaf dat moment beschikbaar zijn voor cricket. Mocht het seizoen worden ingekort, dan zal de insteek van de KNCB zijn om zoveel mogelijk teams zoveel mogelijk cricket te laten spelen. Momenteel wordt gewerkt aan verschillende scenario’s.

Een aantal clubs heeft zorgen geuit over het invliegen (in het geval dat al toegestaan is) van overseas spelers en coaches. De KNCB deelt deze zorgen aangezien het grote financiële gevolgen kan hebben wanneer er geen, of slechts een ingekorte, competitie gespeeld kan worden. Om die reden is besloten voor seizoen 2020 in geen enkele klasse een promotie-/degradatieregeling te hanteren. Clubs kunnen zelf beslissen al dan niet contractspelers in te zetten, zonder dat het gevolgen heeft voor seizoen 2021.

 

Curling

Alle curlingactiviteiten zijn stilgelegd. Curlingbaan Zoetermeer is gesloten. De diverse WK’s die nog op de agenda stonden (dames in Prince George, Canada; heren in Glasgow, Schotland; mixed doubles en senioren in Kelowna, Canada) zijn eveneens geannuleerd. De WCF beraadt zich nog over de gevolgen hiervan voor de kwalificatieprocedure voor de volgende Olympische Winterspelen, die gepland staan voor 2022 in Beijing.

 

Darts

Competitie tot nader order uitgesteld.

 

Golf

– Voorjaarscompetitie 2020 afgelast

– Mogelijk gaan de jeugdcompetitie, die op 7 juni begint, en de NGF najaarscompetitie wel door

 

Hockey

– De KNHB heeft laten weten dat zelfs als er vanaf 7 april weer kan worden getraind, er zeer waarschijnlijk in het paasweekeinde nog geen competitie wordt gespeeld. Ook houdt de KNHB er rekening mee dat er dit seizoen langer doorgespeeld gaat worden.

– FIH stelt Pro League uit tot 17 mei

– Nationale Schoolhockeycompetitie 2020 afgelast

– EHF stelt Euro Hockey League Final 8 uit

 

IJshockey

De NIJB heeft besloten alle competities af te gelasten. Dit betekent dat het seizoen 2019-2020 abrupt tot een einde komt. Dit besluit heeft ook direct effect op beide finaledagen, 28 maart 2020 (junioren) in Tilburg en 29 maart 2020 (senioren) in Breda. Deze beide finaledagen zullen ook geen doorgang vinden. IJshockey Nederland gaat zich beraden over afwikkelingen van kampioenschappen en eventuele promotie/-degradatiewedstrijden die onder andere gelden in de seniorencompetities.

 

Handbal

EK-kwalificatieduel in Ahoy afgelast.

 

Honk/softbal

Geen oefenwedstrijden en trainingen in aanloop naar de start van het seizoen, dat in principe voor 25 april in de agenda staat.

 

Korfbal

Het KNKV heeft besloten de besluitvorming over de afwikkeling van de zaalcompetitie in het wedstrijdkorfbal op te schorten tot (voorlopig) maandag 6 april, de (voorlopige) einddatum van de huidige kabinetsmaatregelen. In eerdere berichtgeving werd aangekondigd dat uiterlijk vrijdag 20 maart een mededeling zou volgen over de rangschikking en promotie- en degradatieregeling in het wedstrijdkorfbal, maar gezien de huidige complexe situatie met bijbehorende, elkaar snel opvolgende ontwikkelingen neemt het KNKV langer de tijd om richting volgend zaalseizoen tot een weloverwogen en voor alle partijen zo goed mogelijk besluit te komen.

This is korfbal tour geannuleerd

– Team NL Korfbal trip naar Zhengzhou afgelast

– KNKV-finales en -evenementen op 4 en 5 april worden niet gespeeld

Als gevolg van de kabinetsmaatregelen heeft het KNKV besloten alle nog geplande duels in de zaalcompetitie van het breedtekorfbal – inclusief de duels die na 6 april gepland stonden – af te gelasten. Met inachtneming van de huidige reglementen heeft het bondsbestuur besloten om de zaalcompetitie 2019/2020 in het breedtekorfbal als niet gespeeld te beschouwen. Het breedtekorfbal kent strikt reglementair gezien geen kampioenschappen, zodat dit hierop officieel ook geen invloed heeft.

 

Polsstokverspringen

De eerste wedstrijd staat op 16 mei gepland en blijft vooralsnog staan.

 

Roeien

In 2020 vindt er geen Aegon NK Klein plaats.

 

Rugby

Ook na 6 april zijn al enkele rugbytoernooien en bijeenkomsten afgelast, te weten:

– Cubs/Junioren Festival | 18 april

– Spanje v. Oranjedames | 11 april

– EK U18 | 11 april tot 18 april

– U17 v. België | 18 april

– U20 Festival | 24 april

– Regionale scheidsrechterbijeenkomsten | maart & april

– Landelijk Mini Toernooi (LMT) | 16 mei

 

Squash

EK in Eindhoven wordt verplaatst.

 

Tafeltennis

De ITTF komt eind maart bijeen om daarna een update te kunnen geven over het Olympisch kwalificatietraject. De bond vindt het op dit moment nog te onzeker om iets te kunnen zeggen over het doorgaan van toernooien die nog niet zijn afgelast of het uitstellen of inhalen van toernooien en speelrondes.

 

Tennis

– De start van de KNLTB Voorjaarscompetitie en de Kia Tenniskids competitie wordt voorlopig uitgesteld naar begin mei 2020.

– Uiterlijk 1 mei neemt de KNLTB het besluit of de nieuwe startdatum en planning haalbaar is of dat nieuwe aanpassingen nodig zijn. Dit is afhankelijk van de situatie en dan geldende maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

 

Turnen

– Op 19 maart is besloten dat het hele wedstrijdseizoen tot en met eind juni wordt geannuleerd. Dat betekent dat de wedstrijden en kwalificatiemomenten ook niet worden ingehaald.

– NK in Rotterdam geannuleerd

 

Voetbal

– Bekerfinale Feyenoord-FC Utrecht uitgesteld

– Geen interlands tot en met 6 april

– EK-voetbal EURO 2020 verplaatst naar 2021

– EK-kwalificatietoernooien voor de mannen en vrouwen Onder 17 en Onder 19 voorlopig afgelast

 

Volleybal

Het Eredivisieseizoen duurt uiterlijk tot en met zondag 10 mei. Dit biedt, in tegenstelling tot de lagere competities, de kans om een alternatief programma voor te stellen. De Nevobo heeft een alternatief programma ontwikkeld dat in werking kan treden als de Eredivisieteams weer kunnen gaan trainen op uiterlijk 13 april (of eerder). Mocht dit vanwege de maatregelen m.b.t. het coronavirus niet mogelijk zijn, dan zal ook de hoogste Nederlandse competitie worden gestopt. De Nevobo bepaalt dan in overleg met de Eredivisieverenigingen hoe om te gaan met degradatie en afvaardiging Europees volleybal.

 

Wielrennen

– In overleg met de landelijke politie zijn alle wieleractiviteiten tot en met 30 april afgelast

– Alle internationale wedstrijden zijn door de UCI tot en met april van de kalender gehaald. Pas nadat de heropstart van de competitie bekend is, kan overgegaan worden tot het eventueel toekennen van nieuwe data.

 

Zwemmen/waterpolo

– Het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) voor waterpolomannen in Rotterdam (22-29 maart) en drie World League-wedstrijden van de waterpolovrouwen zijn uitgesteld. Het OKT zwemmen in Eindhoven (9-12 april) gaat niet door. De internationale zwembonden FINA en LEN hebben vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus besloten om de internationale zwemsportevenementen af te gelasten.

– De KNZB heeft in vervolg op de ontwikkelingen besloten ook de internationale Swim Cup in Den Haag (3-5 april) niet door te laten gaan

– Het OKT-waterpolomannen wordt nu gehouden van 31 mei tot en met 7 juni in Zwemcentrum Rotterdam. Tijdens dit toernooi zijn nog drie tickets te verdelen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.