Complete metamorfose UVV-honkbal

Honkbal/Softbal Rick van Manen

Al voor de eerste bal gegooid is gaat het seizoen 2017 de geschiedenis in als een dieptepunt in de Nederlandse honkbalhistorie. Grootmacht Kinheim, dat er niet in slaagde voldoende sponsors aan te trekken, zag 21 spelers vertrekken en wist geen enkele speler vast te leggen.

De plek van de viervoudig landskampioen uit Haarlem zal niet door een ander team worden ingenomen. Het Utrechtse Pickles  UVV begint in 2017 daarentegen aan de Hoofdklasse met een totaal vernieuwde ploeg; zeven spelers vertrekken, terwijl liefst negen  nieuwkomers op de Paperclip in Leidsche Rijn hun kunsten zullen vertonen.

De 22-jarige Rodney Daal is de voornaamste versterking bij de ploeg die vorig seizoen als zevende eindigde in de Hoofdklasse. In 2010 debuteerde hij in diezelfde afdeling voor HCAW. Vervolgens vertrok de catcher naar Amerika. Daar speelde hij tussen 2010 en 2014 in de Minor League 158 wedstrijden voor de San Diego Padres-organisatie. Al op 17-jarige leeftijd debuteerde hij namens de Tucson Padres in de Triple A, het laatste voorportaal naar de Major League.

Daals carrière raakte in het slop toen hij te maken kreeg met blessureleed. Twee schorsingen voor het gebruik van verboden middelen maakten een vroegtijdig einde aan zijn profloopbaan.

Bij UVV krijgt Daal de kans op een nieuwe start. Eén van de werpers waar Daal de ballen op gaat vangen, heeft eveneens een profverleden: Jonah van Bemmelen. De Amerikaanse, zogeheten ‘submarine-pitcher’ (hij lanceert de bal van net boven de grond), komt over van Pioniers waar hij afgelopen seizoen vooral in de play-offs indruk maakte.

UVV staat komend seizoen onder leiding van de Amerikaan Ty Eriksen. Hij is de opvolger van de na vier seizoenen vertrokken Ferenc Jongejan. De uit een honkbalfamilie afkomstige Eriksen was afgelopen seizoen speler/coach bij de München-Haar Disciples in Duitsland. Eriksen (32) was verder manager van de nationale ploegen van Israël, Oostenrijk en de jeugdploeg van Duitsland.

 

Is dit jouw club en wil je het artikel in de papieren krant geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Deel de krant!

 

Lees ook de column van Pim van Esschoten van deze week over Ferenc Jongejan.