Compressiekleding tijdens het sporten: zinvol of onzin?   

Podcast en video Redactie

Observatie tijdens het uitzwaaien van de TeamNL sporters naar Tokio: het merendeel had steunkousen aan. De reden? De lange vlucht en de beperkte mogelijkheid om te bewegen in het vliegtuig. Strakke lycra pakjes op de fiets. Hoge steunkousen tijdens en na het hardlopen. Waarom dragen zoveel sporters eigenlijk compressiekleding en kan het de sportprestatie of het herstel eigenlijk helpen? De presentatoren van de Slimmer presteren podcast Jurgen van Teeffelen en Gerrit Heijkoop zoeken het uit in de 65e aflevering.

Op welk moment na de landing in Japan de steunkousen van de olympiërs weer uitgingen en of ze ook tijdens de vlucht terug naar Nederland gedragen werden, is onduidelijk. Maar dat strakke kleding meer en meer in de sport opduikt, is duidelijk een feit. Hierbij zijn het niet meer alleen de wielrenners die in een nauwgesloten oranje tenue hun wedstrijden afwerken. Want wat droeg estafetteloper Tony van Diepen tijdens de 4 x 400 meter finale, waar de Nederlandse ploeg verrassend zilver haalde? Inderdaad: strakke blauwe armstukken. Vanwege het luchtvoordeel? Om meer bloed naar zijn actieve benen te laten stromen? Als bescherming tegen de zon?

Ook in de sportschool en tijdens recreatieve loopjes of triatlons is compressiekleding tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar is er wetenschappelijk bewijs dat het de prestatie bevordert? En hoe dan? Of is het juist verstandig om de strakke kleding te gebruiken ná de inspanning, om sneller te herstellen? In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast gaan Gerrit en Jurgen op zoek naar antwoorden. Allereerst duiken zij in de wetenschappelijk literatuur, om vervolgens bij topcoach én sportarts Guido Vroemen aan te kloppen wat hij zijn atleten adviseert: strak, strakker of strakst?

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl