Coronavirus houdt schakers Paul Keres van titel af

Schaken Redactie

De schakers zullen, in tegenstelling tot wellicht de voetballers en hockeyers, de competitie dit seizoen niet voltooien. De schaakbond heeft besloten tot het annuleren van de resterende wedstrijden. Het gevolg is dat Paul Keres dit jaar geen kampioen zal worden. De Utrechters leken onbedreigd op de titel af te stevenen, maar zullen een jaartje geduld moeten hebben.

Niemand leek de trein van Paul Keres dit seizoen te kunnen stoppen en promotie naar de meesterklasse, een unicum in de historie van de schaakvereniging, leek een zekerheidje. Maar de uitbraak van het coronavirus heeft net als elders in de wereld alle sport in Nederland tot stilstand gebracht. De clubavond van de schakers werd al weken geleden geschrapt zodat interne wedstrijden fysiek uit den boze waren. De KNSB heeft nu aan alle onzekerheid een eind gemaakt: ook extern (competitie en beker) wordt er niet meer gespeeld.

De stand in de klasse 1A was na de zesde speelronde als volgt:

Klasse1AMpBp
1.Paul Keres 11243½
2.Zukertort Amstelveen 1831½
3.Caissa-Eenhoorn 1826½
4.HWP Haarlem 1526
5.Wageningen 1420½
6.Groninger Combinatie 2324½
7.SG Max Euwe 1323½
8.Philidor 1847 1319
9.Kennemer Combinatie 2225

Met nog drie ronden te gaan was Paul Keres als enig team nog zonder puntverlies. Omdat de Utrechters in de achtste ronde een vrije dag zouden hebben hoefden ze nog maar twee keer in het strijdperk te treden. Het ‘competitiegat’ was ontstaan doordat Oud Zuylen Utrecht zich vlak voor de competitie had teruggetrokken. Die plaats zal volgend seizoen wel worden ingenomen. De gelukkige is Blerick, de beste koploper van alle 2e klassen. Afgezien van deze maatregel die doorwerkt naar de lagere klassen, zullen verder geen teams promoveren en ook niet degraderen.

Jan Breukelman scoorde 6 uit 6 bij Paul Keres, Paul Hommersom 5 uit 5.