Coronawolk hangt dreigend boven Giro na positieve tests

Wielrennen Redactie

Een inktzwarte coronawolk hangt boven de Giro d’Italia. Maandag werden op de rustdag alle renners getest en de uitslag doet de onzekerheid of op 25 oktober de eindstreep in Milaan wordt gehaald alleen maar toenemen. Steven Kruijswijk bleek positief en is er dus uit. Weer een concurrent minder voor Wilco Kelderman, wiens ploeg Sunweb ook niet helemaal schoon was. Sprinter Michael Matthews verliet eveneens de ronde na een positieve test.

Echter, Sunweb besloot in tegenstelling tot Jumbo-Visma, de ploeg van Kruijswijk, in koers te blijven. De fraaie tweede plaats in het algemeen klassement van Kelderman heeft ongetwijfeld invloed gehad op die beslissing. Maar na Simon Yates, wiens hele ploeg Mitchelton-Scott is afgestapt, is Kruijswijk al de tweede topfavoriet die sneuvelt door dat vermaledijde virus. Daar komt nog eens bij dat premier Conte van Italië heeft gewaarschuwd dat mogelijk lokale lockdowns worden ingesteld. Het land mag dan ‘wielergek’ zijn – menige coureur is van oordeel dat de liefde voor de wielersport nergens zo groot is – ook de Giro zal wanneer de besmettingscurve weer oploopt niet gespaard blijven.

 

Enerverend

De tiende etappe naar Tortoreto kende een enerverende finale. Notabene Peter Sagan sprong weg en probeerde zijn fletse seizoen nog enigszins kleur te geven. Achter hem tekende Pello Bilbao, de nummer drie van het klassement, voor een tempoversnelling maar kwam niet echt weg. Kelderman reageerde maar rozetruidrager Almeida sprong op zijn beurt meteen in het wiel van de Barnevelder.

De klassementsmannen kwamen weer bij elkaar, alleen Fuglsang haakte af door een lekke band. De Deen zou meer dan een minuut verspelen.

Sagan voerde een indrukwekkend nummer op. Hij haalde solo als eerste de finish na meer dan een jaar droog te hebben gestaan. Almeida pakte middels de derde plaats weer wat bonificatie en heeft nu een voorsprong van 34 seconden, maar daar zal Kelderman niet wakker van liggen. Het grootste gevaar komt immers van buiten de koers.