Cricketen op een belabberd veld

Cricket Robert Jan van der Horst

De weg naar een zelfstandig bestaan lijkt nog lang voor Centurions CC. Onverantwoord lang zelfs. De cricketclub – momenteel spelend op Sportpark Dijnselburg in Zeist – zit met de handen in het haar. Er lijkt een oplossing op komst, maar die zou dan wel snel gevonden moeten worden. ‘Anders ben ik bang dat onze leden niet langer kunnen wachten en de club uit elkaar valt’, aldus woordvoerder en bestuurslid algemene zaken Bobby Jainarain, wiens vader Unday erelid is.

De van de niet meer bestaande cricketclub Nieuwegein afgesplitste Centurions CC – met een cynische ondertoon ook wel The Wanderers (zwervers) genoemd – doet de bijnaam alle eer aan. Onder de vlag van HMS Cricket maakte het een doorstart en vond het een plek aan de Manitobadreef in Utrecht. Het verhuisde vervolgens met de 100-jarige voetbalvereniging mee naar de Zuilenselaan en vond medio 2019 uiteindelijk onderdak bij  SV Zeist op Dijnselburg.

Maar omdat er op Dijnselburg nieuwbouwplannen zijn, moet Centurions CC ook daar wijken. Eigenlijk al in 2020, maar omdat vanwege de coronapandemie veel plannen zijn doorgeschoven, is 2022 toch echt het laatste seizoen in Zeist. Dan staat de kleurrijke club, die vooral bestaat uit Indiase, Pakistaanse, Hindoestaanse en Surinaamse spelers, en een geheel eigen sportcultuur en beleving heeft op straat. En waar kunnen de zeventig leden dan naar toe? Maar er gloort hoop.

Accommodatie

Centurions CC is echter niet zomaar een clubje. Het neemt inmiddels met drie seniorenelftallen deel aan de competitie. ‘En er staan cricketers, ook jeugd, te trappelen om lid te worden’, aldus de immer enthousiaste Jainarain. Ook prestatief gaat het de club voor de wind. Haast ongemerkt schoof het door op de ranglijsten. En inmiddels komt het uit in de hoofdklasse, het tweede niveau in Nederland, slechts een treetje lager dan Kampong, de Utrechtse topklasser. ‘Als we een stabiele club zijn met ons eigen onderkomen, spelen met een paar jaar ook in de topklasse’, klinkt het enigszins baldadig.

Om eerst in de hoofdklasse uit te mogen komen, speelde Centurions CC vorig jaar een promotiewedstrijd tegen Ghausia. De hekkensluiter van de hoofdklasse weigerde echter in eerste instantie om dat duel te spelen, vanwege de staat van de accommodatie. Waarop het duel alsnog werd gespeeld in Rotterdam bij Punjab. Centurions won, maar zit desondanks nog steeds opgescheept met de belabberde accommodatie in Zeist.

Eigenlijk cricket het met het tweede en derde elftal in een openbaar park. De grasmat is hobbelig en de regelmatig opstuitende, harde bal waarmee wordt gespeeld, levert dus een gevaar op voor de spelers. Eigenlijk onverantwoord gevaarlijk. Van Kampong werd eerder deze maand een wals gehuurd om de pitch – de strook gravel waarop de batsmen en de wickets staan – te egaliseren.

Doordeweeks is het veld het domein voor spelende jeugd én cricketers van het nabij gelegen opvangcentrum voor vluchtelingen Kamp Zeist. ‘Daardoor hebben we in het tweede team nu een zeer talentvolle Pakistaanse bowler. Dat is het enige voordeel van deze plek. Die jongen kan de hele dag cricketen in plaats van ergens rond te hangen. Ook enkele van zijn familieleden willen graag lid worden van Centurions CC. Een betere manier om mensen op te vangen en contacten in de samenleving te laten opdoen en te laten integreren, is er eigenlijk niet.’

Niet alleen het veld is slecht en gevaarlijk, maar ook het onderkomen van Centurions CC ontstijgt de basisbehoefte niet. Er mag gebruik worden gemaakt van de kleedkamers van SV Zeist, maar dat is het dan ook wel. Er is geen kantine, dus de club heeft geen inkomsten, buiten de contributies. De accommodatie nodigt niet uit, dus ook de belangstelling van sponsors blijft uit. Voor de tea en de lunch – belangrijke onderdelen van het cricket – nemen de spelers zelf alles mee van huis.

Redding?

Wellicht het belangrijkste is nog wel dat het eerste team zijn thuiswedstrijden vanwege de staat van het veld en de magere voorzieningen van de Bond niet op Dijnselburg mag spelen. Jainarain: ‘Onze secretaris belt elke week zijn vingers blauw om ergens in Nederland met ons eerste terecht te kunnen. We hebben onze ‘thuiswedstrijden’ al in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam gespeeld. We vragen ons af hoe lang dat nog goed gaat.’ Maar mogelijk krijgt het verhaal toch een happy end?

Het is Jainarain een raadsel waarom het toch maar niet lukt voor Centurions CC een geschikt en permanent onderkomen te vinden. Hij zocht het falen in eerste instantie bij zichzelf (‘ik heb me als bestuurslid zelfs laten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel’) omdat zijn naam wellicht ‘te belastend’ zou zijn, maar dat bracht geen soelaas. Er werd toenadering gezocht tot Kampong, maar die club zit met het aantal leden aan de maximum capaciteit. Ook het 140-jarige Utrechtse Hercules een cricketclub van origine – maar nu gemarginaliseerd – had geen belangstelling, volgens Jainarain. ‘Omdat we toch wel graag willen vasthouden aan onze eigen identiteit.’

Is er dan helemaal geen hoop? Toch wel, denkt Jainarain. En met hem hopen voorzitter Aziz Fayizi, penningmeester Jnanesh Kolli, bestuurslid technische zaken Sharad Donga en erelid Uday Jainarain. Ze zijn aandachtig toeschouwers op deze stralende zondagmiddag bij de competitiewedstrijd van het tweede team. Het enthousiasme bij deze verenigingsnotabelen is bijna even goot als de twijfel over het voorbestaan van de nog jonge club die in 2010 is opgericht.

Echter, er lijkt redding nabij. Bestuurslid Bobby Jainarain: ‘We zijn in gesprek met OSM ’75 uit Maarssen (zie kader elders op deze pagina). Dat ziet er goed uit. Waarschijnlijk zullen we dan zelf ook financieel moeten investeren, maar dat zal niet zo’n probleem zijn.’


‘Rondtrekkend circus’ welkom bij OSM ’75 Atletiek en Recreatiesport

Voorzitter René Stokman van OSM ’75 Atletiek en Recreatiesport bevestigt de gesprekken die gaande zijn met Centurions CC. ‘Het enthousiasme is groot, zowel bij ons als bij Centurions CC. Maar uiteraard is ook de gemeente hierin partij.’

De cricketers lijken precies op het goede moment te hebben aangeklopt bij OSM ’75. De Maarssense club, die altijd openstaat voor samenwerking en vernieuwing, heeft plannen voor renovatie van het complex. Stokman: ‘En daar zou de komst van Centurions precies in passen. Het is bijna te mooi om waar te zijn. Door herindeling en passen en meten zou er plaats kunnen zijn voor een speelveld en een oefenveld voor Centurions CC. De plannen kosten echter geld, waarvan de gemeente slechts een derde voor haar rekening neemt. Dus we moeten kijken hoe die overige twee derde wordt verdeeld en betaald. Er zijn mogelijk ook nog wel overheidsgelden beschikbaar om deze verhuizing mogelijk te maken, maar daar moeten we nog goed naar kijken.’

OSM ’75 Atletiek en Recreatiesport wil graag een platform zijn waarin iedereen zijn of haar sportactiviteit kan kiezen. Stokman: ‘Wij, als club, zoeken juist de samenwerking en verbinding. Hoe kan je zoveel mogelijk mensen laten sporten en bij voorkeur hun eigen sport laten beoefenen, dat is onze doelstelling. De gesprekken verlopen tot dusverre prima. Centurions CC is wat ons betreft van harte welkom. Het zou goed zijn als deze club die al ruim tien jaar op zoek is naar een eigen accommodatie – door Stokman met gevoel voor understatement ook wel ‘een rondtrekkend circus’ genoemd – eindelijk vaste grond onder de voeten krijgt. Wij werken daar graag aan mee, mits haalbaar uiteraard. Centurions CC zou dan onder de eigen clubnaam blijven bestaan en gebruik kunnen maken van alle faciliteiten, zoals een kantine.’