Crossers regio Utrecht nemen even rust na uitputtingsslag

Veldrijden Redactie

Feestdagen in december en rond de jaarwisseling zijn aan cyclocrossers nauwelijks besteed. Op Tweede Kerstdag moest er gereden worden en ook op nieuwjaarsdag staat een zware veldrit gepland (Baal). Lars van der Haar en Puck Pieterse lieten woensdag de laatste cross van 2020, de Sylvestercross in Bredene, aan zich voorbijgaan na de uitputtingsslag in Dendermonde. Zondag is immers al weer de vierde wereldbeker, ditmaal in Nederland en wel in Hulst.

Die is behalve dat er een aardige duit te verdienen valt – de winnaar strijkt bijvoorbeeld 4000 euro op – ook van belang voor de startvolgorde op het WK, eind januari in Oostende. Wanneer je in het klassement van de wereldbeker bij de eerste acht staat, mag je vertrekken vanaf de eerste startrij. Van der Haar is gezakt naar plaats acht, Pieterse naar plaats negen door hun mindere resultaten in het modderballet van Dendermonde.

Zondag kunnen ze zich revancheren in Hulst, waar de Vestingcross ondanks de lockdown in Nederland gewoon doorgaat. Dat kan omdat het een wereldbeker betreft en de wedstrijd dus een internationaal karakter heeft. Overigens zal voor de cross worden uitgeweken naar een alternatieve locatie, de Perkpolder zodat beter voldaan kan worden aan de corona-eisen.

Wie dat wil kan vrijdag al de spieren los fietsen in Baal en zaterdag dat nog eens dunnetjes overdoen in Gullegem. Maar starten in beide crossen vlak voor een wereldbeker zal vermoedelijk niemand van de toppers doen, al reed bijvoorbeeld Mathieu van der Poel wel gewoon woensdag in Bredene. Waar hij ook won, voor Toon Aerts. Bij de vrouwen geloofden de Nederlandse toppers het wel, zodat de Belgische Sanne Cant haar kans rook. Ze moest evenwel buigen voor de Hongaarse Kata Blanka Vas, slechts een jaar ouder dan de 18-jarige Pieterse.