Crossers tarten duisternis in Nacht van Woerden

Veldrijden Wielrennen Hans van Ommeren

Een spichtige meid van 17 kwam in 2003 in de Nacht van Woerden een banddikte tekort om de wereldkampioene te verslaan. Haar naam: Marianne Vos. De scholiere zou uitgroeien tot de koningin van de cyclocross. Dinsdag 24 oktober is ze een belangrijke trekpleister tijdens de 17de editie. Van de partij is Lars van der Haar, vorig jaar de winnaar bij de profs.

Parcours

De Kiremko Nacht van Woerden zoals het evenement officieel heet, is populair in het peloton van de veldrijders. Niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere ambiance. De wedstrijden zijn namelijk niet bij daglicht maar bij kunstlicht. Erwin Vervecken bleek bij de allereerste Nacht in 2000 over de arendsogen te beschikken, die nodig zijn om verraderlijke kuiltjes te kunnen omzeilen. De Belgen bleven de cross domineren, afgewisseld door een enkele Duitse triomf en Nederlandse successen van Richard Groenendaal (2002 en 2004), Thijs van Amerongen (2014) en Lars van der Haar (2015 en 2016).

Wat de Nacht van Woerden extra bijzonder maakt is dat het parkoers niet in een weiland in de polder is uitgezet, maar in het centrum van het stadje. De cross is traditioneel aan de vooravond van de Koeienmarkt. De toegang tot het evenement is gratis.

De junioren trappen dinsdag om 18.00 uur af, twee minuten later gevolgd door de nieuwelingen. Om 19.15 uur is er een zogeheten koppelcross, waarbij jeugdrenners gekoppeld worden aan profs. Om 19.40 uur vertrekken de vrouwen en de junior-vrouwen, een minuut later duiken de nieuweling-meisjes in hun sporen. Bij de vrouwen doet de lokale troef Floortje Mackaij mee. De Woerdense werd met Team Sunweb wereldkampioen op de ploegentijdrit. Marianne Vos, die in 2003 verloor van Daphne van den Brand maar later wel de Woerdense duisternis naar haar hand zette, is een blikvanger in de koppelcross, ze rijdt met een jeugdlid van WTC Woerden.

Het klapstuk is om 20.40 uur met de profs en de beloften. Lars van der Haar schreef de laatste twee edities op zijn naam, de Woudenberger staat opnieuw op de deelnemerslijst. Voor belofte Kyle Agterberg uit Maartensdijk zal de avondcross ongetwijfeld een leerzame ervaring zijn.

De amateurs en sportklassers sluiten om 22.00 uur de Nacht van Woerden af.