Cupfighters uit Veenendaal redden het niet in ManMeer!-Cup

Waterpolo Roberto Cancian

De laatste jaren is de Veenendaalse ploeg, uitkomend in de waterpolo 1e klasse A, een ware cupfighter gebleken. Veel supporters gingen dan ook naar mee vanuit Veenendaal richting Sportcomplex Heerenveen waar PSV uit Eindhoven wachtte als tegenstander in de ManMeer!-cup. We blikken terug op deze wedstrijd en het seizoen met Jonie Brouwer: ‘wij wisten dat het geen makkelijke klus voor ons zou worden’.

‘Tegenstander PSV was een week voor de finale kampioen geworden van de 1e klasse waarin wij als tiende zijn geëindigd. Voor ons was het een seizoen waarin we streden tegen degradatie. Op het moment dat je veilig bent in de competitie, dan hoop je op het winnen van de ManMeer!-Cup. Maar vooraf waren wij wel echt de underdog en zij de torenhoge favoriet.’

 

Missers

Jonie Brouwer, spelend met nummer 12. Foto: VZC

In de finale zelf werden in de eerste periode twee vijf meter worpen gemist door VZC. Cruciale missers om lekker in de wedstrijd te komen. ‘Wij hebben in de ManMeer!-Cup, dit was al weer mijn vierde finale die ik in het bekertoernooi speelde, wel vaker rare dingen laten zien dus het was zaak om er direct vol in te gaan. Wanneer we die vijf meter worpen erin gooien, loopt het wellicht anders. Zeker met dat publiek achter ons. In de halve finale, die we met 10-9 wisten te winnen van OZ&PC, was het al een groot feest en dat was het nu in Heerenveen ook weer. Jammer dat PSV na onze gemiste kansen snel een ruime voorsprong nam’, vond Jonie Brouwer.

De 31-jarige Veenendaler beleefde een moeilijk seizoen na het overlijden van zijn broer afgelopen zomer. ‘Je ziet het allemaal anders door wat er gebeurd is. Je leert relativeren ondanks dat dit een wedstrijd was waar je het voor doet.’ Aan het begin van het seizoen was er heel even de twijfel bij Jonie Brouwer om door te gaan met waterpolo. Zijn broer speelde tot voor kort ook in het team. ‘Hij zou gewild hebben dat ik door ging en dat heb ik gedaan. De motivatie is er en ook volgend seizoen blijf ik actief bij VZC.’

Dan kijkt hij terug naar de bekerfinale die VZC, na een enerverende wedstrijd, uiteindelijk met 13-8 verliest. ‘Halverwege stond het 7-1 en aan het begin van de derde periode liep PSV uit naar 8-2. Toch wisten wij terug te komen naar 8-4 en even later 9-6 en was er even hoop. Daarna loopt PSV uit en weet je dat het niet gaat lukken. Dat is balen, maar PSV is natuurlijk niet voor niets de kampioen van onze klasse. Zij hebben een complete en ervaren ploeg.’

 

Nieuw seizoen

Voor VZC kwam er zo een einde aan het seizoen. Een raar seizoen voor Jonie Brouwer. ‘Een vervelend seizoen, ook omdat onze coach halverwege het seizoen stopte en er dan toch van alles geregeld moet worden.’ Na dit seizoen stoppen Remco Bouman en Ruben Boorsma, twee sterkhouders van VZC. Jonie Brouwer zelf gaat door. ‘Ik speel al vanaf mijn negende jaar bij VZC en vanaf mijn vijftiende jaar in het eerste team. Twee jaar terug ben ik geopereerd aan mijn schouder en heb ik lange tijd langs de kant moeten staan. Nu ben ik blessurevrij, fit en wil ik bovendien graag doorgaan. Zo lang mijn lichaam het aan kan, wij trainen drie keer in de week best intensief en hebben op zaterdag dan natuurlijk ook nog een wedstrijd, speel ik voor VZC.’ Dat zal hij dan, net als dit seizoen, doen met capnummer 12. ‘Tot vorig seizoen speelde ik altijd met capnummer 2, maar aan het begin van het seizoen heb ik voor capnummer 12 gekozen. Daar speelde mijn broer altijd mee. Een mooi eerbetoon.’

VZC uit Veenendaal zal ook volgend seizoen weer uitkomen in de eerste klasse. ‘We weten dat er een aantal jongens stopt, maar bij VZC schuiven altijd jonge talenten door en wie weet wat er verder nog aansluit. Dat komt vast wel goed’, besluit Jonie Brouwer.

 

ManMeer!-Cup

De waterpolo bondsteams, exclusief de hoofdklasse ploegen, spelen jaarlijks een bekertoernooi. Deze KNZB Beker 2 heet sinds 2000 de ManMeer!-Cup naar de hoofdsponsor en naamgever van het toernooi; het waterpoloblad ManMeer! De Cup bestaat uit een dames en heren variant.

Sinds het seizoen 2008-2009 is er voor het herentoernooi ook een ManMeer!-Cup 2 speciaal voor ploegen uit de reserveklasse van de bondscompetitie. Dit jaar ging die laatste finale ging tussen het Utrechtse UZSC H2 en het derde mannenteam van Polar Bears uit Ede. De Utrechtse mannen wisten in een gelijk opgaand duel de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het werd 9-7 met periodestanden 1-2, 3-1, 1-1, 4-3.

Het tweede vrouwenteam van UZSC had ook de finale van de Cup weten te bereiken en speelde deze tegen het tweede vrouwenteam van Widex GZC Donk. Nadat UZSC in de beginfase de dominante partij was, nam Widex GZC Donk de overhand en mocht de club met een eindstand van 8-9 de Cup mee naar Gouda nemen. Periodestanden 3-2, 1-3, 0-3, 4-1.