Curler Van der Steeg trots op mentale weerbaarheid

Curling Robert Jan van der Horst

Mentale weerbaarheid tonen. Dat was de opdracht voor het Mixed Curlingteam bij het WK in Zwitserland. Zondag nog ging streekgenoot Willem van der Steeg met zijn team er vanaf tegen Australië (15-1), maar maandag tegen Duitsland richtte Oranje zich toch weer op.

‘En daar ben ik trots op’, aldus de inwoner van De Meern. ‘Die nederlaag tegen Australië van zondag hakte er flink in moet ik bekennen. Dus de wedstrijd van maandag tegen Duitsland was voor ons een goede test hoe het met onze mentale weerbaarheid was gesteld. Dat hebben we heel goed gedaan. We slaagden er in het Duitsland, met enkele toppers in de ploeg, nog aardig moeilijk te maken.’

Nederland Mixed, dat uitkomt in Poule E, bestaat naast Van der Steeg uit Danny van den Berg, Bonnie Nilhamn en Jiska Kortekaas-Bun en is na vijf duels overigens al uitgeschakeld voor de achtste finales. Door verdere nederlagen tegen wereldtopper Canada (8-1, dinsdag) en Turkije (woensdag 11 oktober, 8-2) bezet Oranje de laatste plaats. De bovenste drie teams uit de eindrangschikking in de groepsfase plaatsen zich voor de volgende ronde. Dat zijn in Poule E Polen, Canada en Turkije geworden.

Oranje slaagde er nog nooit in om op een WK, dat overigens pas voor de derde keer wordt georganiseerd, een wedstrijd te winnen. In 2016, de eerste keer dat ons land meedeed, verloren de curlers alle zeven wedstrijden. ‘We zullen er alles aan doen om nog een resultaat neer te zetten’, aldus Van der Steeg vanuit  het Palladium van Champéry, het decor van dit WK.

Nederland komt alleen nog uit tegen Engeland (donderdag, 12.00 uur) en kan, in het streven naar een goed resultaat, een voorbeeld nemen aan Brazilië. Dat won dinsdag z’n eerste wedstrijd op een WK. De Zuid-Amerikanen klopten Frankrijk met 7-3. Van der Steeg: ‘Dat is een mooi richtpunt.’