Curlers matig van start op WK in Zwitserland

Curling Redactie Utrechtse Sportkrant

Het Nederlands Mixed Curlingteam is het WK in Zwitserland weinig succesvol van start gegaan. Zaterdag verloor het team, met daarin De Meern-inwoner Willem van der Steeg met 8-3 van Polen. Zondag 8 oktober kregen de twee Oranjemannen -en vrouwen een pak slaag van Australië: 15-1.

Poule E was al zwaar, zoals Van der Steeg de Utrechtse Sportkrant eerder al liet weten, maar deze start was ook niet voorzien. Hoewel het verlies tegen Polen voor de vier curlers, naast Van der Steeg zijn dat Danny van den Berg, Bonnie Nilhamn en Jiska Kortekaas-Bun, nog acceptabel was. Toch werd met de winnaar na zeven van de acht te spelen ends – zeg maar sets – de handen geschud. Tegen Australië gebeurde dat al na zes ends. Een wedstrijd – die minimaal zes ends moet duren – kan overigens worden ingekort als een land geen perspectief meer ziet op een goede uitslag en zich gewonnen geeft.

Van der Steeg: Tegen Polen was het closer dan het lijkt. Een 8-3 nederlaag is bij curling heel wat anders dan bij voetbal. We begonnen onze openingswedstrijd van het WK, ’s ochtends om acht uur gespeeld,  goed en wonnen het eerste end. In het midden van het duel zakten we wat weg. We gaven twee of drie stenen weg. Er zit zeker ruimte voor verbetering in, maar er zijn ook positieve ook positieve dingen.’

Tegen Australië was Nederland Mixed eigenlijk al na vier ends uitgespeeld: 10-0, het werd uiteindelijk 15-1. In het zesde en laatste end van wedstrijd redden Van der Steeg c.s. de eer. Maandag 9 oktober, wederom om acht uur, gooien de Oranje-curlers tegen Duitsland.

Stand 8 oktober WK mixed curling 2017. Bron: World Curling Federation

De drie eerste teams van de eindrangschikking van Poule E gaan naar de volgende ronde. Het mondiale kampioenschap, dat wordt gehouden in het Palladium van Champéry duurt nog tot en met zaterdag.

Het is pas voor de derde keer dat er een WK door de Wereld Curling Bond wordt georganiseerd. Nederland neemt, na Kazan in 2016, voor de tweede keer deel. Rusland, dat vorig jaar in de finale Zweden versloeg, verdedigt in Zwitserland de titel. Schotland eindigde als derde voor Zuid-Korea.

Vanaf de kwartfinales, die op 13 oktober beginnen, zijn wedstrijden live te volgen zijn via http://www.youtube.com/worldcurlingtv