Curling is hot

Curling Willem van der Steeg

Curling is hip tegenwoordig. Door de goede prestaties van de Nederlandse curlingmannen die voor het eerst het Olympisch kwalificatietoernooi wisten te bereiken en de Curling Quiz van Frans Bauer, staat de sport volop in de belangstelling. Her en der in den lande worden op geïmproviseerde banen wedstrijdjes georganiseerd en het Nationale Curlingcentrum in Zoetermeer is volgeboekt met clinics.

Foto Young Chul Kim

Inwoner van De Meern Willem van der Steeg is als journalist aan deze krant verbonden en maakt deel uit van het Nederland Mixed team dat in oktober 2017 nog uitkwam op het WK in Zwitserland. Hij laat zijn licht schijnen op het Olympisch curlingtoernooi in Pyeongchang  dat op donderdag 8 februari, een dag voor de opening, al van start ging. Om alle curlingwedstrijden goed te kunnen plannen was meer ruimte in het schema nodig en dus moest de organisatie uitwijken naar eerdere dagen.

 

World Curling Federation

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd wint het curling aan populariteit. Waar curling vroeger voornamelijk werd gespeeld door Schotten en Canadezen, is het nu de snelst groeiende wintersport ter wereld met nieuwkomers als Qatar, Afghanistan en Portugal. Daarmee is de World Curling Federation de laatste jaren gegroeid van 30 naar inmiddels 60 aangesloten landen. Daarnaast zijn er in Noord-Amerika en China recentelijk grote sponsorovereenkomsten gesloten en daarmee lijkt een verdere groei gegarandeerd.

Curling staat sinds 1998 op het programma van de Olympische Winterspelen. Hiervoor stond curling een aantal malen als demonstratiesport op het programma. Het curlingtoernooi van 1924 wordt sinds 2006 als officieel olympisch onderdeel erkend door het Internationaal Olympisch Comité. In 1936 en 1964 stond ijsstokschieten, een Beierse variant op curling, op het programma.

 

33 uur

Wie een gouden medaille wil winnen in Pyeongchang zal, zowel bij de vrouwen als de mannen, ongeveer 33 uur op het ijs moeten staan. Negen wedstrijden van ongeveer 3 uur worden gevolgd door finales. Daarnaast zal voor het eerst de Mixed Doubles variant (1 man, 1 vrouw) op het programma staan. Topfavoriet bij het Mixed Doubles toernooi is de huidige wereldkampioen Zwitserland. Het team wordt gevormd door Martin Rios en Jenny Peret. Rios: ‘Het ijs en de ijshal zelf zijn geweldig, er is niks om over te klagen. Het is gewoon een grote eer om hier op het ijs te staan. Ondanks dat er een beetje een taalprobleem is, zijn de Koreanen heel vriendelijk en behulpzaam. Er zijn zoveel verschillende sporters uit zoveel verschillende landen bij elkaar, dat maakt de sfeer in het olympisch dorp heel speciaal. Het is een unieke ervaring voor mij. Onze kansen zijn ongeveer even groot als voor de andere landen, het niveau zit namelijk dicht bij elkaar. Wij zijn weliswaar de wereldkampioen, maar we beginnen op nul en het WK ligt in het verleden. De favorieten zijn voor mij: Rusland, Canada, China of de Verenigde Staten.’

Volgens Young Chul Kim (Special Advisor voor het Olympisch curling en lid van de Hall of Fame van de World Curling Federation) zal het curling een van de meest waardevolle programma’s gaan vormen. ‘Elke dag zal er curling op tv te zien zijn. Ook de tickets zijn al voor 95 procent uitverkocht. Daarnaast durf ik wel te zeggen dat de hal in Pyeongchang de beste curlingaccommodatie tot nu toe zal blijken te zijn.’

 

Deelnemers

Deelnemende landen bij de vrouwen: Canada, China, Denemarken, Groot-Brittannië, Japan, Korea, Rusland (onder Olympische vlag), Zwitserland, Zweden, Verenigde Staten. Favoriet: Canada, Zwitserland.

Deelnemende landen bij de heren: Canada, Denemarken, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Korea, Noorwegen, Zwitserland, Zweden, Verenigde Staten. Favoriet: Canada, Zweden.

Deelnemende landen bij het Mixed Doubles: Canada, China, Finland, Korea, Noorwegen, Rusland (onder Olympische vlag), Zwitserland, Verenigde Staten. Favoriet: Zwitserland.