Cyclocrosser Kyle Agterberg domineert in bos Birkhoven

Veldrijden Redactie

Als 18-jarige is Kyle Agterberg nog een broekie bij de beloften (U23). Het belette de gedreven crosser uit Maartensdijk niet om zaterdag de nationale veldrit in Amersfoort op zijn naam te schrijven. Het lijkt het begin van een zegereeks. Een week eerder triomfeerde Agterberg, al tweemaal het slachtoffer van een sleutelbeenbreuk, namelijk ook al in Zwartemeer.

De nationale veldrit in Amersfoort, georganiseerd door de plaatselijke wielervereniging Eemland, is een begrip onder de cyclocrossers in Nederland. Voor de 38ste maal prijkte hij op de winterse wedstrijdkalender en evenals voorgaande jaren werd er gecrosst in bos Birkhoven. Bij de eliterenners en beloften koos Agterberg meteen voor de aanval. Hij kreeg gezelschap van Gert-Jan Bosman en de Belg Jens Gijs die hij in de eindfase achter zich liet. Gijs werd tweede, Bosman derde.

In de categorie amateurs/sportklasse zegevierde de ervaren Freek de Jong, bij de vrouwen ging de overwinning naar Bianca van den Hoek, terwijl bij de junior-vrouwen Femke Gerritse zich de sterkste toonde. Puck Pieterse klopte de concurrentie bij de nieuweling-meisjes, Steijn Willemsen deed dat bij de nieuwelingen. Owen Geleijn ging als eerste over de streep bij de junioren. In de categorie Masters (40plus) werd Micha de Vries de winnaar.