Cyriel Dessers maakt belofte waar

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht gaat Europa in. In de allesbeslissende return van de play-offs met een Europees ticket als inzet was het team uit de Domstad gisteren sterker dan Vitesse. Doelpunten van Cyriel Dessers en Simon Gustafson bezorgden de Utrechters een 0-2 zege en daarmee Europees voetbal in het seizoen 2019/2020. Journalist Hans van Echtelt was er bij.

Niet zo lang geleden was Cyriel Dessers te gast in een skybox van FC Utrecht waar ik mijn 75e verjaardag vierde. De spits van FC Utrecht maakte een uiterst moeilijke periode door. Eerst een knieoperatie die hem langs aan de kant hield. Daarna veranderde zijn rol binnen de selectie van vaste waarde in de spits tot onzekere wisselspeler. Op die middag, het was de thuiswedstrijd tegen Vitesse, probeerde het gezin Van Echtelt hem mentaal op te beuren. ‘Jouw tijd komt nog Cyriel, je wordt zeker nog waardevol voor FC Utrecht.’ En het antwoord lvan Dessers luidde: ‘Dat ga ik zeker proberen waar te maken.’

Gisteravond zaten we massaal naar Vitesse tegen FC Utrecht te kijken. Toen Dessers de zo belangrijke openingsgoal scoorde, sprong ik juichend op. En moest meteen terugdenken aan die legendarische 25 februari toen Cyriel bij ons op bezoek was en zijn toekomst bij FC Utrecht uiterst ongewis leek. Toen hij in de armen viel van ‘knuffelbeer’ en eigenaar Frans van Seumeren, gunden we hem die waardering van harte. Hij was van zo ver teruggekomen en stond nu toch ineens midden in de euforische feestvreugde.

 

Vitesse

En wat een avond was het. Niet alleen voor Dessers en clubeigenaar Van Seumeren maar ook voor Dick Advocaat die zijn laatste Nederlandse klusje met verve volbracht. Met 0-2 winnen bij het thuis vrijwel onaantastbare Vitesse, was een huzarenstukje. Maar vooral de manier waarop de FC-selectie in Arnhem Europees voetbal afdwong, was bewonderenswaardig. ‘En dat met jongens die afgelopen seizoen vaak niet gespeeld hebben, die zijn in de playoffs boven zichzelf uitgestegen,’ zee een trots aanvoerder Willem Jansen na afloop.

FC Utrecht gaat dus vanaf 25 juli toch aan een Europese trip beginnen. Hoe dat afloopt, moet afgewacht worden. Belangrijker is het nu: de ploeg heeft alom goodwill gekweekt, hetgeen tot uitdrukking zal komen in de verkoop van seizoenkaarten en de sponsoring. Wie de euforie aanschouwde in het FC Utrecht-vak, kan niet anders concluderen dat we een historische voetbalavond voor de Domstedelijke formatie mochten meemaken. En niet alleen voor Cyriel Dekkers en de absolute uitblinker Simon Gustafson (maker van de fraaie 0-2) maar ook voor ons, de trouwe en soms nogal kritische volgers op Vak P.