Dafne Schippers en Femke Bol naar de WK estafette

Atletiek Redactie

Femke Bol en Dafne Schippers zijn opgenomen in de Nederlandse ploeg die begin mei deelneemt aan de WK estafette in Polen. Bol loopt op de 400 meter, de afstand waarop ze in maart Europees kampioen indoor werd. Schippers is een van de 100m atletes. Op de 4x400m voor vrouwen, de afstand van Bol, heeft Nederland zich reeds gekwalificeerd voor de Olympische spelen in Tokio. TeamNL mikt op vijf nummers, waaronder een gemengd, op een WK-medaille.

Behalve op de 4x100m en de 4x400m bij zowel de mannen als de vrouwen zal er een kwartet samengesteld worden voor de 4x400m mixed. De kans is groot dat daarvoor Femke Bol geselecteerd wordt. De 21-jarige Amersfoortse is immers de snelste Nederlandse vrouw op deze afstand.

De titelstrijd in Silesia in Polen op 1 en 2 mei is een belangrijke graadmeter hoe het gesteld is met de vorm. Bol heeft een uitermate succesvol indoorseizoen achter de rug, Schippers sloeg dat over om geen risico te lopen met haar haar kwetsbare rug. De WK zijn tevens bedoeld om meer kwalificaties voor Tokio af te dwingen. Ook de mannen van de 4x100m zijn reeds zeker van deelname, de 4x100m van de vrouwen, met dus Schippers, nog niet. Ook de jonge Utrechtse N’Ketia Seedo is voor dat estafetteteam in beeld, maar gaat dus niet mee Polen.

De WK estafette werden voor het eerst in 2014 gehouden. Nederland wist nog nooit een medaille te veroveren, maar werd in maart zowel op de 4x400m bij de mannen als bij vrouwen Europees indoorkampioen.

 

De Nederlandse estafetteploegen zijn:

– 4×100 meter vrouwen: Dafne Schippers, Nadine Visser, Naomi Sedney, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel

– 4×100 meter mannen: Joris van Gool, Taymir Burnet, Churandy Martina, Christopher de Garia, Hensley Paulina

– 4×400 meter vrouwen: Femke Bol, Lisanne de Witte, Lieke Klaver, Andrea Bouma, Marit Dopheide, Eveline Saalberg, Laura de Witte, Eva Hovenkamp

– 4×400 meter mannen: Terrence Agard, Ramsey Angela, Tony van Diepen, Jochem Dobber, Nout Wardenburg, Liemarvin Bonevacia

 

De Nederlandse topsporters die naar Tokio gaan zullen met voorrang gevaccineerd worden. Tot dit moment hebben zo’n 200 sporters een ticket veroverd voor de Spelen. Die zijn van 23 juli tot en met 8 augustus, de Paralympische Spelen worden van 24 augustus tot en met 5 september gehouden.