Dafne Schippers heeft er op de sprint concurrente bij

Atletiek Redactie

Ze liep dit seizoen al 10.72 op de 100 meter. Zo snel ging het bepaald niet in de eerste wedstrijd van het lucratieve Diamond League-circuit en Sha’Carri Richardson kreeg in Gateshead bovendien een draai om de oren van good-old Dina Asher-Smith. Toch is Dafne Schippers gewaarschuwd. Richardson, een 21-jarige Amerikaanse, geldt als het nieuwste sprintwonder. Schippers ontbrak in Engeland, waar op de 100m de eerste clash was tussen de wereldtoppers.

Ze kregen, behalve dan Asher-Smith, allemaal klop van Richardson. Ook de bescheiden Nederlandse afvaardiging voor wie de kwalificatie meteen het eindstation betekende. De zusters Zoë en Naomi Sedney kwamen er in een race met fikse tegenwind totaal niet aan te pas. De natte en winderige omstandigheden hadden wel invloed op de tijden, maar niet op de uitslag.

In de finale leek Richardson te gaan winnen, maar Asher-Smith, wereldkampioene op de 200 meter, achterhaalde haar op het eind. Ze finishte in 11.35, Richardson in 11.44 waarmee ze ver boven haar beste seizoentijd bleef. Derde werd Marie-Josée Ta Lou in 11.48 en vierde wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce (11.51).

Toch heeft Richardson laten zien dat ze ook snel is op de 200 meter. Schippers heeft dat al mogen ondervinden. De Utrechtse werd in de Golden Spike in Ostrava ruim verslagen door de Amerikaanse (22.35 tegen 22.91), al is Schippers als geen ander in staat toe te werken naar een kampioenschap.

 

Teamgenoot Femke Bol

Op de 400m leek Lieke Klaver, teamgenoot van Femke Bol in de estafetteploeg, op de overwinning af te stevenen maar ze werd vlak voor de finish gepasseerd. Klaver stortte zeker niet in, maar heeft nu eenmaal meer moeite met het tweede deel van de race. Haar 52.03 is haar beste tijd in het nog prille seizoen. Winnares werd  in 51.86 de Amerikaanse Kendall Ellis, als tweede eindigde Stephanie Ann McPherson uit Jamaica (51.96). Lisanne de Witte, eveneens van het estafetteteam, werd zevende in 53.42.

Gateshead was de eerste van in totaal veertien wedstrijden die dit seizoen meetellen voor de Diamond League. Tot aan de Olympische Spelen zijn er nog Doha (28 mei), Florence (10 juni), Oslo (1 juli), Stockholm (4 juli), Monaco (9 juli) en Londen (13 juli). Tussendoor is er nog een belangrijke wedstrijd in Nederland, de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo (6 juni).

De eerste tegenvaller heeft de atletiekploeg al moeten incasseren. Nadine Visser, uitstekend op dreef op de 100m horden en medaillekandidaat in Tokio, kampt met een hamstringblessure. Het is onzeker of ze de Spelen haalt.