Dafne Schippers heeft ‘mixed feelings’ na besluit tot uitstel

Varia Redactie

Opluchting. Dat was het overheersende gevoel in de Nederlandse topsportwereld na het besluit van het IOC om de Olympische Spelen door te schuiven naar 2021. Opluchting, maar toch ook teleurstelling. De Utrechtse olympiërs reageerden niet anders. Dafne Schippers had ‘mixed feelings’. ‘Hier heb je toch vier jaar naar toe gewerkt,’ zei ze in het NOS Journaal.

De Utrechtse sprintdiva, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter en in 2016 in Rio winnaar van olympisch zilver op die afstand, somde ook de positieve kanten op van het besluit. ‘Nu kan ik wat meer rust nemen zodat ik echt goed fit ben volgend jaar. Hoef ik geen risico’s te nemen zoals door de bossen rennen. Maar er is toch ook de teleurstelling omdat je je zo op de komende zomer hebt gefocust.’

De opluchting geldt dat er nu duidelijkheid is rond het belangrijkste sportevenement ter wereld. Geen enkele sporter vindt het prettig om te trainen terwijl je in onzekerheid verkeert of je de inspanningen wel kunt verzilveren. Maar de impact van de vertraging – maximaal een jaar – is zeker niet voor iedereen hetzelfde.

Voor hen die volgens de wetten van de topsport in de categorie ‘veteraan’ vallen zoals de wielrensters Kirsten Wild, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos (?) en turner Epke Zonderland kan een jaar uitstel het verschil betekenen tussen een medaille en een rol in de anonimiteit. In zijn algemeenheid neemt de blessuregevoeligheid toe en de belastbaarheid juist af. Bovendien hadden sommigen in hun hoofd al een punt achter hun sportcarrière gezet na Tokio 2020. Zij zullen opnieuw de motivatie moeten vinden om nog een jaar alles opzij te zetten voor dat ene moment.

 

Geen hinde meer

Dafne Schippers zal in 2021 28 dan wel 29 jaar zijn, afhankelijk van de periode waarin de Spelen zullen worden gehouden. Nog zeker geen veterane, maar voor atletiekbegrippen heeft de stevig gebouwde Utrechtse de tijd dat ze zich als een hinde over het tartan bewoog al achter zich gelaten. Toch zitten er aan het uitstel ook positieve kanten voor Schippers. Vorig najaar viel ze met een blessure uit op de WK. Ze heeft nu wat meer tijd om zich in alle rust voor te bereiden en hoeft zich niet meer druk te maken waar ze moet trainen nu alle sportvoorzieningen gesloten zijn.

Haar stadgenote N’ketia Seedo belichaamt het ongeduld van de jeugd en had zich vermoedelijk enorm verheugd op de zomer. Volgend jaar zomer is Seedo pas 18, nog steeds piepjong, maar sterker en sneller dan ooit. Wie weet kan ze dan al serieus mee strijden voor een individuele finaleplaats, iets wat deze zomer nog ondenkbaar was.

Dat geldt ook voor Femke Bol (20) uit Amersfoort. Een broekie nog op de 400 meter horden die zich vorig jaar razendsnel ontwikkelde. Volgend jaar zullen haar kansen op succes op dit moeilijke nummer alleen maar zijn toegenomen.

Skateboardster Keet Oldenbeuving was formeel nog niet zeker van Tokio, maar de kans dat ze zou worden afgevaardigd was aanzienlijk. Een jaar langer kunnen trainen brengt de op dit moment pas 15-jarige Utrechtse ongetwijfeld op een nog hoger niveau.

 

Kracht van zijn leven

In beachvolleybal kun je lang doorgaan – zie Richard Schuil die pas op zijn 40ste stopte – en de 30-jarige Madelein Meppelink uit Rhenen zal met Sanne Keizer gewoon haar focus richten op 2021. Judoka Noël van ’t End uit Den Dolder werd vorig jaar in Japan wereldkampioen en had die vorm graag een jaar vastgehouden. Nu moet de blik verder in de toekomst gericht worden, maar met zijn 28 jaar bevindt hij zich in de kracht van zijn leven.

Sharon van Rouwendaal scoorde vorig jaar op de WK zwemmen in open water medailles bij de vleet. Ook volgend jaar zal ze op de Spelen op de diverse lange afstanden tot de medaillekandidaten behoren.

Jan-Willem van Schip had het perfect uitgekiend. Eerst het WK baan, daarna wat eendagskoersen op de weg voordat hij de piste weer zou opzoeken. Als medaillekandidaat zou hij naar Tokio afreizen. De 25-jarige Schalkwijker moet het programma omgooien maar zijn huidige ploeg BEAT Cycling zal hem zonder twijfel ook volgend jaar graag willen steunen.

Voor zwemmer Jesse Puts (25) uit Utrecht betekent het uitstel dat hij een jaar langer de tijd heeft om de vorm te vinden die hem in 2016 de wereldtitel bezorgde. De Amersfoortse schoonspringster Celine van Duijn (27) boekte vooral op mentaal vlak progressie. Ze kampt evenwel met een aandoening aan de schouders en zal dus langer fysieke pijn moeten trotseren.

 

Teamsporten

De regio Utrecht is ook in verschillende nationale teams vertegenwoordigd, zoals de hockeymannen en hockeyvrouwen, de voetbalvrouwen en de voetbalmannen. Maar in een teamsport kan in een jaar veel veranderen. Alleen de vedetten, de dragende spelers zijn zeker van hun uitverkiezing, de rest is oneerbiedig gezegd ‘inwisselbaar’. Toch maken met name doelvrouwe Shari van Veenendaal en de razendsnelle buitenspeler Shanice van der Sanden grote kans dat ze er met Oranje, de nummer twee van het WK voetbal, ook volgend jaar bij zullen zijn.