Dafne Schippers pakt na sterke inhaalrace eerste WK-medaille

Atletiek Redactie Utrechtse Sportkrant

Dafne Schippers heeft haar eerste medaille op de WK atletiek in Londen te pakken. In een prachtige finale van de 100 meter kwam de Utrechtse sprinter van ver om met een sterke inhaalrace als derde te eindigen in 10.96 seconde. Het goud was verrassend voor de  Amerikaanse Tori Bowie die met een snoekduik de finish na 10.85 passeerde, een honderdste voor Marie-Josée Ta Lou uit Ivoorkust. De topfavoriete Elaine Thompsom uit Jamaica kwam er half struikelend niet aan te pas.

Het brons van Schippers was een verrassing, gelet op haar optreden in de halve finales. Haar tijd van 10.98 seconde was op zich niet slecht, alleen was er een behoorlijk gat met de snelste atlete in de halve finale, de soepel ogende Thompson. De Jamaicaanse die Schippers een jaar geleden tweemaal had geklopt op de Spelen in Rio, gaf met 10.84 een duidelijk visitekaartje af. Ook Ta Lou uit Ivoorkust bleef de Utrechtse tijdens in een directe confrontatie ruim voor met 10.87 seconde.

Bijna had La Tou in de eindstrijd voor een daverende stunt gezorgd, maar ze kwam een fractie tekort.  Schippers maakte helemaal aan de buitenkant haar matige start meer dan goed. Ze bleef ontspannen lopen en sloeg op de laatste tien meter toe.  ‘Ik wist het niet omdat baan 9 best een beetje vervelend is. Daarom moest ik maar wachten op het scorebord. Dit geeft wel een goed gevoel,’ zei de Utrechtse meteen na afloop van de race.

Dafne Schippers krijgt in Londen nog twee kansen op meer medailles, de 200 meter waarop ze de grote favoriete is, en de 4x100m estafette.