Dafne Schippers prolongeert wereldtitel op 200m

Atletiek Redactie Utrechtse Sportkrant

Dafne Schippers heeft haar wereldtitel op de 200 meter geprolongeerd. Na een zinderende race rekende ze vrijdagavond op het WK atletiek in Londen af met alle twijfels die er sinds de komst van de nieuwe Amerikaanse trainer Rana Reider waren geweest. De Utrechtse liep de dubbele sprint in 22,05 seconden, het zilver was voor Marie-Josée Ta Lou (22,08) en brons voor Shaunae Miller-Uibo (22,15).

Dafne Schippers gold voorafgaand aan de 200m finale als de grote favoriet. Ze verkeerde in uitstekende vorm, veroverde een bronzen plak op de 100m en snelde ontspannen door de serie en halve finale. Alleen de lage temperaturen werden voorafgaand aan de race als risico gezien waardoor Schippers niet in de buurt van haar pr van 21,63 (Peking, 2015) zou gaan komen. Maar die omstandigheden golden ook voor haar concurrenten. Een onzekere factor was dat het haar zesde race zou worden in een tijdsbestek van zes dagen. Kon haar lichaam dat aan?

Haar nieuwe trainer Reider had de afgelopen maanden juist  gehamerd op het creëren van hardheid, een eigenschap waar Schippers als voormalige zevenkampster niet onbekend mee was. Voorafgaand aan de WK waren ook Elaine Thompson en Tori Bowie (respectievelijk Olympisch kampioene en snelste vrouw van het jaar) als kanshebber getipt, maar Thompson gaf voor het toernooi al aan zich alleen op de 100m te zullen richten en Bowie meldde zich vlak voor haar serie af.

Op papier diende Schippers in de finale vooral af te rekenen met de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou die eerder zilver won op de 100 meter en Shaunae Miller-Uibo van de Bahamas. De laatste was op de 400m op weg naar goud, maar stortte op de laatste meters ineen en belandde naast het podium. Tijdens de halve finale zat er slechts 0,01 seconde tussen het drietal, Schippers liep 22,49, Ta Lou 22,50 en Miller-Uibo kwam ook na 22,49 over de streep.

 

De race

In de regen startten de acht finalisten met Schippers in baan zes. De Utrechtse kwam goed uit de startblokken en liep haar eigen race tot de bocht. Daarna zette ze haar bekende ‘turbo’ aan maar ze liep niet uit. Integendeel, na een bloedstollende slotfase bleek het verschil met Ta Lou die een nationaal record liep miniem op de finishlijn (0,03) terwijl Miller-Uibo met rasse schreden naderbij was gekomen en met brons werd beloond.

 

Nog niet ingedaald

Schippers gaf aan hard te hebben gevochten tijdens de race en veel wilskracht nodig gehad te hebben. Het wisselen van trainer had uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen voor de Utrechtse atlete, hoewel ze de afgelopen weken geen idee had waar ze ‘stond’ . Voor de camera’s van de NOS gaf ze aan dat de overwinning nog niet ingedaald was.

De Utrechtse zal zaterdagochtend zeer waarschijnlijk gewoon aan de start van de series van de 4x100m estafette verschijnen.