Dafne Schippers Sportvrouw 2017

Atletiek Redactie

Dafne Schippers (25) is vanavond voor de tweede keer in haar leven uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De atlete, die Sanne Wevers opvolgt, kreeg de bijbehorende Jaap Eden-trofee tijdens het NOC*NSF Sportgala in de Amsterdamse RAI uit handen van voetbaltrainer Ronald Koeman. Ze had bij de verkiezing concurrentie van zeilster Marit Bouwmeester en wielrenster Anna van der Breggen.

Een week eerder, op 14 december, werd de Utrechtse topatlete tijdens het Atletiekgala gekozen tot Atlete van het Jaar. De Utrechtse werd verkozen boven Sifan Hassan, die dit jaar nog brons op de 5000 meter won, en Anouk Vetter die op hetzelfde WK brons veroverde op de zevenkamp. Op diezelfde avond werd Schippers tevens gekroond tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau door minister Bruno Bruins.

 

2017

Schippers veroverde dit jaar bij de WK atletiek in Londen goud op de 200 meter en brons op de 100 meter. Dit ogenschijnlijke succes voelde voor haar niet zo: ‘Afgelopen jaar was een zwaar jaar voor mij’, vertelde Schippers met trillende stem in de RAI. ‘Het was lastig om te genieten van het olympisch zilver in Rio, helaas zilver. De drijfveer is inmiddels weer helemaal terug. Dat heeft pijn en moeite gekost. Bedankt voor deze prijs.’

Inmiddels is de sprintster uitgegroeid tot een wereldster in de atletiekwereld en dat wil ze blijven. Samen met trainer Rana Reider en biomechanicus Paul Brice wordt haar techniek tot in de details bijgeschaafd. Zo heeft Brice haar start geanalyseerd en enigszins aangepast. Deze voormalig Head of Biomechanics van het English Institute of Sport werkt sinds 2015 met Nederlandse topatleten om deze te testen bij trainingen, in wedstrijden en tijdens kampioenschappen.

Schippers’ paslengte, frequentie en druk op de voet werd geanalyseerd en daaruit kwam naar voren dat er nog winst te halen viel bij de start. Als Schippers de billen wat meer omhoog zou zetten, zit ze met haar lange lijf beter in de startblokken en valt de zo gewenste winst op de eerste 30 meter te behalen. Dan behoort een gouden medaille op de 100 meter volgens de oefenmeester misschien ook nog tot de mogelijkheden.

 

2018

Schippers kijkt uit naar dat nieuwe jaar, 2018 is voor haar ‘een jaar waarin ik iets meer kan ademhalen’. Ze wil verder groeien in de 100 meter, daar ligt voor haar nog een uitdaging. Volgend jaar is daar ook ruimte voor, want er is ‘slechts’ een EK om aan deel te nemen. Er is weliswaar een WK Indoor waar ze aan mee hoopt te doen, maar traditiegetrouw telt dit vaak als een voorbereiding op het Outdoor seizoen, waar haar echte kansen liggen.

In het nieuwe jaar zal ze haar belangrijkste concurrenten Elaine Thompson en Tori Bowie alleen treffen bij enkele Diamond Leaguewedstrijden, dat betekent dat deze atleten zich verder buiten het zicht van Schippers kunnen ontwikkelen en ze zich niet echt kan meten.

Trainster Reider echter maakt zich geen zorgen: ‘Schippers is een klasse apart en misschien wel de beste atlete die de sport ooit heeft gehad.’