Dafne Schippers trekt zich na liesblessure terug op 100m

Atletiek Redactie

Dafne Schippers heeft in tegenstelling tot 2015 en 2017 geen medaille veroverd op de 100 meter van de WK atletiek. Sterker, de Utrechtse sprintster trok zich terug voor de finale omdat het in haar lies was geschoten. Onduidelijk is of ze het toernooi zal vervolgen. Maandag beginnen de series van de 200 meter, de afstand waarop ze regerend wereldkampioene is.

Schippers heeft bij voorbaat betere kansen op een medaille op de dubbele sprint dan op het kortste nummer. Vermoedelijk valt de beslissing maandag wanneer ze begint aan de warming-up. De Utrechtse is daarnaast een belangrijke schakel in de estafetteploeg van de 4x100m. Schippers tobt al maanden met fysiek ongemak. Ze wordt geplaagd door een pijnlijke rug, het gevolg van een val van de trap in haar eigen huis.

Het bericht dat ze de finale niet zou lopen kwam bijna een uur voor de bewuste race en werd gebracht door de KNAU, de atletiekunie. Het nieuws sloeg in als een bom in het Nederlandse kamp. De grootste hoop op medailles in Doha (Qatar), waar gedurende tien dagen de wereldkampioenschappen atletiek zijn, was gevestigd op Sifan Hassan en Dafne Schippers. Hassan maakte haar favorietenrol waar door op verbluffende wijze goud te veroveren op de 10 km, Schippers wordt nu geconfronteerd met de andere kant van de medaille. Op Instagram en Twitter toonde ze zich zondagavond nog wel hoopvol over de kans dat ze zou starten op de 200m.

Beste verliezer

Tijdens de halve finales van de 100m werd al wel duidelijk dat de Utrechtse zou moeten knokken voor een plaats in de eindstrijd. In de eerste halve finale liep Marie Josée Ta Lou uit Ivoorkust 10.87, waarna Dina Asher-Smith in de tweede heat die tijd kopieerde. Schippers trad aan in de derde race en werd daarin derde op ruime achterstand van de Jamaicaanse winnares Shelly-Ann Fraser-Pryce die 10.81 liet noteren. De 11.07 van de Utrechtse was evenwel voldoende om als beste verliezer door te gaan naar de eindstrijd.

De tijd was best hoopgevend want Schippers benaderde haar beste seizoenstijd (11.04). Totdat dus het bericht kwam dat Schippers de finale niet zou lopen. Halverwege haar halve finale voelde ze steken in de lies, verklaarde haar coach Bart Bennema nadien. Na een goede start kon ze daardoor op de tweede 50 meter niet doortrekken. De beslissing om af te zien van de finale was in overleg genomen door atlete, coach, arts en fysiotherapeut, aldus de coach. Gaven de eerste tv-beelden een aangeslagen Schippers te zien die getroost werd door haar coach, een kwartier later kon er al weer een lachje vanaf en liep ze ogenschijnlijk monter van de baan.

Wereldkampioen op de 100m werd de Amerikaanse Fraser-Pryce in 10.71. Het zilver was voor Asher-Smith en het brons ging naar Ta Lou.