Dagboek Tour de Schalkwijk 2018 (4)

Wielrennen Hans van Echtelt

'Dat de Tour de Schalkwijk een familiegebeuren bij uitstek is, mag blijken uit de deelnemerslijst van de historie. Het evenement werd zelfs enkele keren gewonnen door broers uit hetzelfde gezin. Bijvoorbeeld toen Henk en Herman Winkel de wielerwedstrijd wonnen.' Journalist Hans van Echtelt volgt het jaarlijkse wielerevenement voor de jeugd in zijn woonplaats Schalkwijk.

De laatste werd daarna een verdienstelijke profrenner en deed zelfs een keer mee met de Tour de l’Avenir. Qua prestatielijst is Herman het best te vergelijken met  Jan Willem van Schip die in 2006 en 2007 won.

Maar er zijn meer broers die hetzelfde huzarenstukken hebben geleverd.  Wat te zeggen van de drie broers Arno, Gerard en Hanry Vermeulen die begin jaren tachtig vol overgave heersten op het parcours in Schalkwijk en allen met de gele trui aan de haal gingen. Dan had je ook nog Bram en Olf de Bruin die zich manifesteerden als winnaars terwijl de huidige speaker Henk van Gestel in 1983 de beste was en daarmee broer Kees duidelijk overtrof.

Wie naar het huidige rennersveld kijkt, ziet ook tal van opmerkelijke familiebanden. De familie Rakke is volgende jaar zelfs met drie mannelijke rennertjes van de partij, nu rijden Roan en Liam al mee. In de Top Tien van het actuele klassement staan de twee broers Rick en Joeri Groenen die er dagelijks een mooi prestigeduel van maken, wie het hoogste zal eindigen in de eindrangschikking,  En dan hebben we Evy van Zijl, de draagster van de roze trui, die samen met naamgenoot Tijs meerijdt. Dit is een onvolledige opsomming maar het is al veelzeggend genoeg.

Gisteravond werd voor het eerst de woensdagavondrit in de nieuwe stijl gereden en gezegd moet worden, het was een aanzienlijke verbetering. Zowel de renners als het publiek gingen volop mee in de strijd tussen de gelijk geklasseerden, waarbij punten werden verdiend of verloren voor de toprenners uit deze Tour. Uiteindelijk ging de Stokmanploeg met de leiders Rob van Schaik en Marit Uijttewaal met de eer strijken waardoor Leo van Verseveld, hun topman, goede zaken deed in het algemeen klassement.

Tijdens deze avondrit raakte ik in gesprek met Henry Vermeulen die in 1982 als winnaar van de Tour de Schalkwijk gehuldigd werd. Hij is nog drie jaar commercieel directeur bij FC Utrecht geweest, ‘een erg leerzame periode in het uiterst aparte voetbalwereldje’ volgens zijn zeggen. Maar mij ging het deze avond meer over zijn ervaringen in de Tour van 1982. Toen werd de ploegentijdrit-oude-stijl immers nog verreden en daar maakte Henry een uiterst merkwaardig avontuur mee. ,,Ik ging er bij de start meteen vandoor en had binnen de kortste keren mijn ploeggenoten op grote achterstand gereden. Toen kreeg ik pas in de gaten dat het niet om mijn klassering ging maar dat alleen de tijd van de eerste vier telde. Ik had de regels dus niet begrepen, gelukkig kon zoiets doms vanavond niet gebeuren bij deze nieuwe opzet’’.