Dagboek Tour de Schalkwijk 2018 (5)

Wielrennen Hans van Echtelt

‘Het zit er bijna op voor de rennertjes van de 49e Tour de Schalkwijk. Ze hebben de afgelopen week ruim tachtig kilometer afgelegd, alleen de afsluitende tijdrit van 1,7 kilometer staat morgen nog op hun programma.’ Journalist Hans van Echtelt volgt het jaarlijkse wielerevenement voor de jeugd in zijn woonplaats Schalkwijk.

Zaterdagmorgen hebben de deelnemers voor zichzelf mogen applaudisseren, aan het begin van de langste etappe van de hele week: 17.2 kilometer).  De toprenners hebben zich op deze ochtend opnieuw bewezen, met Jens, Sander, Evy en Leon in een hoofdrol. Mijn kleinzoon Guus werd vijfde en mag zich dus ‘best of the rest’ noemen op deze opnieuw zonovergoten etappedag.

De Tourkoorts is bijna geweken in ons dorp, dit weekeinde zullen de Schalkwijk-vlaggen nog tal van huizen sieren en dan kunnen de rennertjes met hun achterban op vakantie, Want zo gaat dat hier: de Tour komt eerst, daarna wordt pas de vakantie begonnen voor tal van Schalkwijkse gezinnen. Voor 2019 staat een bijzondere editie te wachten: de vijftigste aflevering van deze jeugdwielerronde. Willy Kruijssen, initiatiefnemer van het eerste uur, bekijkt dan ook met trots naar ‘zijn’ wielercircus. ‘We begonnen met twaalf jongens en een gewone fiets. En kijk nu eens naar die meer dan honderd rennertjes die daar met mooi materiaal staan te popelen om te starten.’

Morgen zullen op de slotceremonie de prijzen verdeeld worden. Bijna vijftig jaar geleden was er slechts een tweedehands beker voor de eindwinnaar, Hans Schevers. De letters werden er na afloop pas op geplakt, de andere jongens kregen een krentenbrood van de plaatselijke bakker Kuijer als premie.  En ook nog eens een kwartje om iets lekkers te kopen bij de plaatselijke kruidenierswinkel. Hans Schevers; ‘Het lijkt niet veel maar voor ons was dat destijds een geweldig bedrag.’

Een jaar later waren er al 28 aanmeldingen en zo ontwikkelde het evenement zich tot het huidige wielergebeuren. De eerste prominente tweevoudige winnaar was Herman Winkel in 1972 en 1973, hij is geboren op 23 september 1960 en overleed helaas al op 10 maart 1990. Maar zijn naam is nog niet vergeten, zeker niet tijdens de Tour. Op zo’n laatste rit komen nostalgische herinneringen naar boven aan nog meer rennertjes die aan de weg hebben getimmerd. Zoals Jan Willem van Schip die ook twee keer op rij de Tour de Schalkwijk wist te winnen, namelijk in 2006 en 2007. Hij is hier geboren op 20 augustus 1994, zijn naam valt nog steeds langs de wetering in het dorp.

Maar morgen gaat de aandacht natuurlijk uit naar de huidige generatie en dan vooral de winnaars van de diverse truien: vooral de gele trui van Jens Grotenbreg die zijn voorsprong van dertien seconden zeker niet meer uit handen zal geven ten opzichte van Sander Nieuwhoff. Hij mag volgend jaar nog een keer meerijden en geldt nu al als de belangrijkste favoriet voor de eindzege in 2019. Maar ook al die andere deelnemers zullen morgen op De Brink letterlijk in het zonnetje gezet worden, want  de Tour de Schalkwijk kent eigenlijk alleen maar winnaars.