Een dagje op pad met de golfers van Amelisweerd

Golf Peter de Jong

Golf. Een sport van zakenlui. Elitair. Netwerken. Dat zijn zo'n beetje de reguliere vooroordelen aangaande dit edele balspel. De Utrechtse Sportkrant besloot eens op pad te gaan om een indruk te krijgen van de gang van zaken op de golfcourse. We volgden heren 3 van de Utrechtse club Amelisweerd in hun wedstrijd tegen de Kennemers.

Dat kon niet op het thuishonk, aangezien er in de golfcompetitie geen thuisspelende clubs zijn. Het ontvangende team, dat het hele jaar door kan oefenen op haar baan, zou dan te veel in het voordeel zijn.

Amelisweerd 3 opereert in de 2e reserveklasse, samen met vier andere verenigingen, de Koninklijke Haagsche, het Rotterdamse Kralingen, het hoofdstedelijke Amsterdam Old Course en het Zandvoortse Kennemers. Amelisweerd tegen de Kennemers, met als gastheer het Amsterdamse AOC, dat speelt onder de rook van de Johan Cruijff Arena.

Die club werd opgericht in de jaren-30 van de vorige eeuw en lag toen nog midden in de weilanden rond Amsterdam. De stad rukte echter op en de fraai gelegen golfcourse kunt u nu bewonderen vanuit de trein vanaf het spoorviaduct ‘de Utrechtboog’, op de lijn Amsterdam-Utrecht bij station Duivendrecht, dat dwars door het terrein gaat. Een futuristische aanblik, treinen die tijdens de wedstrijd tamelijk geluidloos bovenover rijden.

Volgens Eric van gastheer AOC is er ooit een golfballetje aangetroffen op station Utrecht, meegenomen door een passerende trein. Treinreizigers kunnen gerust zijn, de etiquette bij AOC schrijft voor dat men niet slaat als er een trein langs rijdt. Tegenover het beperkte rumoer van treinen en passerende vliegtuigen staat de rust van de uitgestrekte velden en ander vliegverkeer, de vogels.

De wedstrijd tegen de Kennemers bestaat uit twee delen. In de ochtend wordt er in tweetallen gespeeld (foursomes), waarbij de spelers van elk team om beurten de bal richting hole slaan. Een soort dubbel als bij tennis, maar dan anders. Om de sfeer eens goed op te snuiven lopen we mee met de wedstrijd van de Amelisweerders Ralph van Gendt en Tim Heere.

Ze spelen een wedstrijd over 18 holes tegen twee oude rotten in het spel in de goede zin van het woord. Ralph en Tim slaan de bal om en om richting hole. Het is imposant hoe ver weg de heren de bal kunnen slaan, de bal vliegt regelmatig dik over de honderd meter door het luchtruim. Het vereist enige oefening om de bal te volgen, bij een afslag moet men de ogen strak op de te slane bal richten, anders kom je hem niet meer tegen.

Van een old boys network, elitarisme of netwerken herkennen we niets. De vier heren verplaatsen zich ontspannen keuvelend over het veld, tot het moment waarop er weer geslagen moet worden. Dan wordt er gepeinsd, gepast en gemeten, hoor je hersenen kraken. Er wordt een passende club uit de tas gevist en dan volgt telkens hetzelfde ritueel. De golfer loopt naar de bal en concentreert zich. Hij kijkt in de verte en doet een schijnzwaai of twee. Dan buigt hij voorover.

Het lichaam strak, de benen iets uit elkaar. En dan de swing. Hoe groter de swing hoe verder de afstand. In deze genoeglijke ambiance zou je zo maar Brett Sinclair kunnen tegenkomen, de adellijke womanizer en gelegenheidsdetective uit de onvolprezen 70’s-Serie the Persuaders, ware het niet dat vrouwelijk schoon en bad guys ontbreken.

Het spel wordt bemoeilijkt door een flinke bries die schuin over het parcours blaast en de talrijke waterpartijen die de parcoursbouwer in de veengrond heeft gebed. Het is onvermijdelijk dat er een paar ballen verdwijnen. Een van de spelers presteert het – wij doen het hem niet na en noemen geen namen, maar het was een Kennemer – dankzij een onverwachte windvlaag de bal boven op het spoorviaduct te slaan, dat toch 20 meter boven het maaiveld uitsteekt.

 

Hippe boks
Het gaat er sportief aan toe. De spelers steken een duim op naar de tegenstander als er een mooie bal wordt geslagen. Het enige fanatieke dat te bespeuren valt is de hippe boks die Ralph en Tim elkaar geven na een geslaagde slag. Het is een mooie wedstrijd. Per hole valt een punt te verdienen.

Halverwege leiden de Kennemers met 2 up, maar Amelisweerd komt overtuigend terug. Hole 11, 12 en 13 worden gewonnen en Amelisweerd leidt met 1 up. Op de 14e hole maken de Kennemers weer gelijk. De laatste 4 holes is het spannend. Beide partijen geven elkaar geen duimbreed toe tot aan de laatste hole. Dan slaat Amelisweerd de bal ver van de green tot bij het terras van het pittoreske clubhuis van AOC. Er moeten wat golfkarretjes worden weggereden om de bal te ontzetten. Van Gendt kwijt zich uitstekend van zijn taak en brengt de bal vanuit moeilijke positie op de green. Kennemers kan daardoor niet profiteren en zo eindigt de wedstrijd in een gelijk spel, ‘all square’ in golftermen.

Daarna is het tijd voor een voortreffelijke lunch. Dat mag ook wel, de spelers hebben een kilometer of 8 gelopen en ’s middags leggen ze die afstand nog een keer af. Op het door de aprilzon overgoten terras spreken we een van de Utrechtse matadoren, Ralph van Gendt. Na paardrijden, tennis, squash en skeeleren is hij op zijn 42e begonnen met golf. ‘Ja, er bestaat misschien een beeld van zakenlieden en golf, maar dat is zeker niet maatgevend. Ik ben hier om een wedstrijd te spelen. Golf is al lang niet elitair meer, dat was dertig jaar geleden. Sindsdien zijn er veel nieuwe banen bijgekomen en dus ook veel meer nieuwe golfers.

Amelisweerd is twintig jaar geleden opgericht door een aantal oud-Kampongers, en heeft circa 900 leden. Wij spelen op een oude renbaan, Meereveld. Bij dat spelletje van vanmorgen, de foursome, ben je eigenlijk elkaars rotzooi aan het opruimen, haha. Je moet elkaar een beetje helpen. Vandaar die boks. Een single spelen is in principe makkelijker, dan kun je je beter afsluiten en kom je in je eigen zone terecht.

Zo’n competitieduel is best wel zwaar. We trainen er ook echt voor, thuis en op de sportschool. Afgezien van de afstand die je op een dag loopt is het heel belangrijk om je concentratie vast te houden. Doe je dat niet, dan gaat het mis. Zo lang ik in mijn tunneltje kan blijven, gaat het goed.’

 

Stukje tikken
Dan is het tijd voor de tweede helft van de dag. Alle zes golfers van Amelisweerd spelen nu een single tegen hun Zandvoortse opponenten, 18 holes lang. Een voor een slaan ze af bij het clubhuis. Uw verslaggever blijft achter op het terras om het stukje te tikken en te genieten van de gastvrijheid van AOC, het mooie weer en de landelijke, rustieke sfeer aan de rand van Amsterdam. Met af en toe een trein die bovenover het terrein rijdt. De spelers trekken verder, nog 8 km en een slag of honderd te gaan.

De uitslag: Amelisweerd (line-up: Arno van der Voort, Bas Buijzen, Ralph van Gendt, Tim Heere, Michiel Dirks en Morgan de Vos) verslaan de Kennemers met een ruime 14-4. De foursomes eindigen in 5-1 (twee gewonnen, een gelijk) en ’s middags pakt Amelisweerd uit met 9-3 in de singles (4 gewonnen, een gelijk, een verloren). Amelisweerd staat door dit resultaat nu 1 punt boven rode lantaarndrager Kennemers 5. Eén ronde voor het einde is Amelisweerd nog niet veilig, met een wedstrijd tegen de koploper Koninklijke Haagsche. Nummer 2 AOC kan Amelisweerd nog een handje helpen door de Kennemers aan de zegekar te binden.

 

Golftermen

Mocht u overwegen binnenkort een balletje te slaan, hier alvast wat golftermen (bron: Wikipedia).

Par: getal dat aangeeft in hoeveel slagen een zeer goede speler een hole speelt.

Birdie: een hole die in één slag onder par gespeeld wordt.

Bogey: een hole die in één slag boven par gespeeld wordt.

Bunker: een hindernis in de baan; met zand gevuld.

Green: kort gemaaid stuk gras aan het einde van iedere hole.

Hole is de naam van het stuk golfbaan van de tee tot en met green. Een standaard golfbaan bestaat uit 9 of 18 holes. En een hole is ook: Gat in de green waarin de bal moet worden uitgeholed, geslagen.

Fairway: vrij kort gemaaide grasbaan die als ‘weg’ fungeert van de afslagplaats (tee) naar de green.

Putt: de slag naar de hole gemaakt met de putter, vanaf (meestal) de green.

En de uitsmijter:

FORE!: verplichte uitroep ter waarschuwing als de bal fout wordt gespeeld en de richting van een andere speler, of toeschouwer, uitgaat. Flying Object Reaching Earth! (ook handig bij andere balsporten, red.)