Dalto promotie naar Korfbal League onzeker

Korfbal Redactie

Dalto/Klaverblad Verzekeringen is nog ver weg van promotie naar de Korfbal League. Woensdagavond trad het aan tegen DVO, maar een golden goal van de ploeg uit Bennekom maakte een eind aan de wedstrijd ten nadele van de club uit Driebergen. Deze moet nu twee wedstrijden winnen voor eventuele promotie.

Na afloop van de reguliere speeltijd stond er 26-26 op het scorebord en ook de verlenging kon geen winnaar brengen: 28-28. Een golden goal moest uitkomst bieden en DVO wist deze te benutten. Dalto heeft het zichzelf nu erg lastig gemaakt de Korfbal League nog te bereiken, maar krijgt nog een eerste kans op 31 maart. De club uit Driebergen speelt dan uit bij DVO en zal er alles aan moeten doen om te voorkomen dat hun rivaal de klus af maakt. Bij mogelijke winst van Dalto in deze tweede ronde zal een derde beslissende wedstrijd gespeeld moeten worden. Als DVO de tweede wedstrijd echter weet te winnen, heeft het team uit Bennekom een degradatie naar de Hoofdklasse voorkomen en mag het volgend seizoen wederom in de Korfbal League uitkomen.

 

Hoofdklasse finale

De formatie uit Driebergen ging in de finale van de Hoofdklasse in een zenuwslopende partij onderuit tegen DeetosSnel (25-26). De club uit Dordrecht wist zich hierdoor direct voor de Korfbal League te plaatsen. De PKC-hal in Papendrecht was tijdens de Hoofdklassefinale uitgedost in het Driebergse geel-zwart en het Dordse rood-wit. Gesteund door vele supporters nam Dalto in de sfeervolle arena een riante 17-10 voorsprong. De strijd leek beslist. Leek, want Deetos wenste zich nog niet gewonnen te geven.

Trainer Gert-Jan Kraaijeveld van Deetos paste echter enkele tactische wissels toe die zijn vruchten afwierpen. De ploeg uit Dordrecht begon aan een inhaalrace van vijf doelpunten op rij. Een apathisch Dalto stond erbij en keek ernaar.

Vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op en drie minuten voor tijd stond er 25-25 op het scorebord. Een mooi slot van de Hoofdklasse seizoen 2017/2018 zat er aan te komen. Deetos scoorde als eerste. Met nog vijf seconden op de klok kreeg Dalto een kans op de gelijkmaker, maar wist deze niet te benutten.

 

Kippenvel

Dalto-speler Dico de Jager baalde na afloop. ‘Als we in de periode na de 17-10 iets meer controle hadden gehad en hadden kunnen meescoren, was de wedstrijd misschien wel heel anders gelopen. Als je zo’n gat kan houden dan breken ze op een gegeven moment. Maar dat lukte gewoon niet,’ verklaarde hij op de website www.korfbal.nl.

Toch had hij ook genoten. ‘Het is nu een beetje raar om te zeggen, maar de D-side was geweldig. Ze stonden ons ook op te wachten met fakkels en dat geeft je kippenvel.’

Dankzij de overwinning promoveert Deetos direct naar de Korfbal League, het hoogste korfbalniveau in Nederland. Dalto krijgt nog een kans tegen de nummer 9 uit de Korfbal League: DVO uit Bennekom. Mochten de twee vastgestelde ontmoetingen geen beslissing brengen, dan zal een eventuele derde wedstrijd in Driebergen gespeeld worden.

 

Wisselvallig

Het heeft er overigens lange tijd naar uit gezien dat Dalto de finale niet zou halen. Gedurende de eerste helft van het seizoen werden vele uitwedstrijden gewonnen, maar ging het thuis in de laatste minuten steeds mis. Er werden speciale trainingen gedaan die gericht waren op het uitspelen van wedstrijden. Bovendien werd Dalto versterkt met Wen Lin, een goalgetter en international uit het Chinese Taipei. De tweede helft van het seizoen verliep daardoor een stuk beter voor het team uit Driebergen.

DeetosSnel en Dalto wonnen allebei een keer in de twee onderlinge ontmoetingen in de Hoofdklasse en eindigden in de reguliere competitie respectievelijk als eerste en tweede. Deetos had een wedstrijd meer gewonnen, maar het doelsaldo van Dalto was weer een stuk beter.

De Driebergenaren bereikten vervolgens de finale van de Hoofdklasse na twee overtuigende overwinningen op Groen Geel.

Hoe de promotiewedstrijden tegen DVO ook aflopen, begin april begint het veldseizoen al weer voor de korfballers. In september gaat dan de zaalcompetitie van het nieuwe seizoen weer van start.

 

De tweede play-off wedstrijd voor Dalto (voor DVO aangemerkt als een play-down wedstrijd) zal via een live stream hier te volgen zijn: https://www.youtube.com/user/dvokorfbal