Dalto: zo snel mogelijk terug naar Korfbal League

Korfbal Danny van der Linden

Traditiegetrouw is november de maand waarin de korfballers hun eerste wedstrijden in de zaal spelen. Met name het topkorfbal wordt de laatste jaren steeds meer gezien als een typische zaalsport. Op het hoogste niveau wordt er door de topclubs gestreden in de Korfbal League.

Als deze competitie op 18 november van start gaat, zijn diverse korfbalverenigingen in de regio Utrecht al begonnen met hun competitie. Na jaren van luxe waarin Midden-Nederland met OVVO/De Kroon uit Maarssen en Dalto uit Driebergen maar liefst twee ploegen op het hoogste niveau mocht afvaardigen, wordt nu een stapje lager gestreden.

Bovengenoemde verenigingen zullen in Hoofdklasse A de strijd om promotie naar het hoogste plan aangaan. Het vorig jaar gedegradeerde Dalto is daarbij één van de ploegen die als favoriet bestempeld mag worden. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde vorig jaar dan toch: degradatie. Het moge duidelijk zijn dat de vereniging zich niet thuis voelt op een ander niveau dan het hoogste.

Het is de Driebergenaren er alles aan gelegen zo snel mogelijk te promoveren naar de Korfbal League. Dit geldt in mindere mate voor OVVO/de Kroon. Hoewel het team de laatste jaren regelmatig mocht uitkomen op het hoogste niveau, behaalden de Maarssenaren nimmer de status van stabiele topclub.

Na het vertrek van diverse sterkhouders is OVVO/De Kroon dan ook een team in wederopbouw. Met oud-international Leon Simons als coach aan het roer heeft de club de ambitie om binnen enkele jaren weer mee te draaien in de top van Nederland. Simons kan per direct Kevin IJzerman aan zijn selectie toevoegen. IJzerman komt uit Meteren en speelde eerder voor Animo, Victum en SKF. De goalgetter is ambitieus en wil bij OVVO/De Kroon zijn loopbaan voortzetten in de Hoofdklasse.

Een klasse lager dan OVVO/De Kroon speelt Tweemaal Zes uit Maartensdijk. De ploeg van trainer Iwan Hazendonk beleefde de afgelopen jaren een opmars onder leiding van Eric Geijtenbeek. Laatstgenoemde vertrok echter afgelopen zomer. Toch denkt speelster Rianne Kruit dat Tweemaal Zes ook onder de nieuwe coach voor promotie moet kunnen gaan.

‘Vorig seizoen waren we er dichtbij, maar konden we het in de laatste periode net niet waarmaken’, aldus de inwoonster van Maarssen. Hoewel het oog altijd gericht is op de zaalcompetitie, zijn de clubs ook actief in een aparte veldcompetitie. Op het veld zijn de prestaties van Tweemaal Zes tot dusver wisselvallig. Volgens Kruit heeft dat te maken met de trainerswissel:

‘Iwan wil wat dingen proberen. Daardoor zijn we soms aan het experimenteren en dat zorgt niet voor topresultaten.’

De sfeer bij Tweemaal Zes is desondanks erg positief. Rianne Kruit speelde in het verleden voor OVVO/De Kroon en ervaart bij haar huidige club een gemoedelijke sfeer. Toch zijn de ambities groot. Tweemaal Zes heeft gemiddeld de oudste ploeg van de Overgangsklasse B en komt met SKF (Veenendaal) en Meeuwen (Putten) tegenstanders van formaat tegen. Kruit kijkt uit naar deze
ontmoetingen: ‘Ik heb vroeger veel tegen die clubs gespeeld en ken dus veel van hun spelers en speelsters.

Dat is altijd leuk. Vorig jaar hebben we Meeuwen net van promotie weten af te houden, dus ik verwacht dat er in die wedstrijd wel wat gaat gebeuren.’

Ook Marc Verhoeven verwacht leuke wedstrijden. De trainer van het Utrechtse Synergo kijkt al uit naar de diverse derbies die zijn ploeg zal spelen. ‘In de zaal spelen we met Victum uit Houten en DOS uit Westbroek tegen verenigingen uit de regio. DOS is wat mij betreft de grote kampioenskandidaat in onze poule. Mijn doel is om daar vlak achter te eindigen. En als we dan een keer van DOS kunnen winnen, zouden we zo maar eens kunnen verrassen.’

Synergo is van oorsprong een zondagvereniging, maar maakt dit zaalseizoen de omslag naar de zaterdag. ‘We willen als selectie meer zichtbaar zijn voor de rest van de vereniging. Bij thuiswedstrijden op zondag was er altijd een kleine honderd man publiek. In sporthal De Dreef gaat er een veelvoud in op zaterdag, dus ik hoop op volle tribunes’, aldus Verhoeven.

Tweemaal Zes gaat uit van een sfeervolle ambiance tijdens thuiswedstrijden. Rianne Kruit: ‘De sporthal in Maartensdijk is niet zo groot. Daardoor zit het publiek er altijd heel dicht op. Ik denk dan ook dat we een leuk zaalseizoen tegemoet gaan.’

 

Is dit jouw club en wil je het artikel in de papieren krant geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Deel de krant!