Dames

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Okay, vooruit. Je kunt ook zeggen dat nergens over gaat of volkomen onbelangrijk is. Maar het blijft een raar en hardnekkig fenomeen in de sport. Willen we het geslacht aanduiden, spreken we niet van mannen of vrouwen. Nee, we houden vast aan dames en heren. Wij spelen in Dames 1 of Heren 7.

Misschien komt uit de tijd dat het allemaal begon met sport en spel als tijdverdrijf voor welgestelden, dik een eeuw geleden. Heertjes van Engelse kostscholen die cricket spelen. Of een enkele rijke barones op een tennisbaan. Maar nu het al (bijna) 2018 is en iederéén sport spreken we – in veel sporten – nog van dames en heren.

Het Nederlands Handbal Verbond bijvoorbeeld heeft een ‘nationale damesselectie’. De groeten, niks dames. Je kunt ze van alles noemen, die Tess Wester, Lois Abbingh of Nycke Groot. Fantastische handbalsters, dat sowieso. Meiden die spelen als kerels, bikkels, kanjers. Maar dames?

In de Dikke Van Dale is te lezen dat een heer een man van opvoeding en beschaving is. En een dame wordt omschreven als een vrouwelijk persoon uit de beschaafde stand, van verfijning en hoge beschaving. Wel eens gezien wat Yvette Broch of Danick Snelder op die cirkel allemaal uitvreten? Wereldtop, zeker, maar om nu van verfijnde dames te spreken…

Ook in het rugby wordt gesproken van dames en heren. Nou vraag ik u?! Goed, voor alle rugbyers geldt dat ze zich inderdaad als dames en heren gedragen bij een scheidsrechterlijke beslissing. Maar verder? Waterpolo, ook daar wordt van dames en heren gesproken. Terwijl het toch heel weinig met verfijning en beschaving heeft te maken wat zich daar onder water allemaal afspeelt.

Ook verwarrend; in het waterpolo spelen de dames om de ManMeer Cup.

Er is één gelegenheid in het jaar waar sporters zich als dames en heren laten zien. Tijdens het Sportgala van NOS en NOC*NSF kijk je je ogen uit, al die mannen in smoking en vrouwen in de fraaiste galajurken. Het is vreemde gewaarwording, want je kent al die gezichten wel, maar waarvan ook al weer? De sportkleding ontbreekt, de context is weg, het is verwarrend. Je kunt er iemand goeiedag zeggen die je helemaal niet kent. Nou ja, van de televisie.

Dit jaar maken Lieke Martens, Sari van Veenendaal, Vivianne Miedema en al die andere vrouwen van Oranje hun opwachting bij het Sportgala. Vrouwen, ja. Bij de KNVB wordt over vrouwenvoetbal gesproken. Zoals het hoort.