Dansen

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Hoe eindeloos het dorre, lege land. Het groen is bruingeel, de maandenlange strijd met de koperen ploert is opgegeven. Langs het de weg is ook amper een mens te bekennen. Wat valt er ook te zien, behalve een peloton dat loom voortgaat. Gelijk een stilte voor de storm, want eenmaal in de bergen ontbrandt het Spaanse vuur en vlammen de coureurs.

Maar tot die tijd is het kijken naar een ellenlange siësta.

We zullen die Vuelta à España even opknappen. Recentelijk zette burgemeester Jan van Zanen in Alicante zijn krabbel onder de contracten; de start van de Spaanse etappekoers is in augustus 2020 in Utrecht te zien. Alles in kannen en kruiken dus, behalve dan dat de organisatie nog vijf à zes ton tekort komt.

Oeps…

In 2015 hield de gemeente Utrecht een klein katertje over aan het overigens geweldige Grand Départ van de Tour de France. Een naheffinkje van dik een ton van de ASO (ook organisator van de Vuelta) en nog wat onvoorziene kosten. En wie anders dan de gemeente kon er voor opdraaien. En nu weer een financieel gat? In Alicante maakte verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure er melding van, het was in het nieuws, hoewel hij het een maand eerder al schreef in een (openbare) raadbrief.

Alle bedragen bij elkaar, kost La Vuelta Holanda 14.9 miljoen euro. De overheid dokt 8.9 miljoen (gemeente en provincie Utrecht ieder 2.1 miljoen, provincie Noord-Brabant en Den Bosch en Breda 2.2 en het ministerie van VWS 2.5). Het aandeel van bedrijfsleven staat nu op 5.4 en dat zou 6 miljoen moeten zijn.

Het is aan de projectorganisatie om die resterende 6 ton binnen te slepen. Niet zo’n probleem, is het gevoel bij de gemeente. Bovendien is dat geld bedoeld voor side events en aankleding tijdens en in de aanloop naar het weekeinde van 14 tot 16 augustus 2020. Voorlichter Matthijs Keuning zegt het zo: ‘Die zes ton erbij bepaalt of we er een 8, een 9 of een 10 van maken.’

Over die aankleding is overigens pas over een half jaartje meer bekend. Jammer, want juist kijkend naar de Vuelta 2019 wil ik me verheugen op Utrecht 2020. Héél erg verheugen. Op een week lang Spaanse nachten, met sangria en Rioja, met tapas en paella bij een foodtruckfestival op het Lepelenburg. Met flamencodans op al die charmante plekjes en pleintjes in Utrecht. Met zeshonderd flamencogitaristen op het Vredenburg; liefhebbers, professionals – doet er niet toe. Doe maar zevenhonderd! Bamboléo!

Over de Gipsy Kings gesproken; die mag de ploegenpresentatie op donderdag opleuken. Ook op het Vredenburg. Succes verzekerd. Utrecht zal dansen tot het ochtendgloren.